Πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές

Πτωτικά κινούνται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, εν μέσω νέας όξυνσης των φόβων για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, τόσο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όσο και μεταξύ Ουάσινγκτον και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλοι οι βασικοί κλάδοι και χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται αρνητικά.

Οι πληροφορίες ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κινείται προς όξυνση της εμπορικής διαμάχης με την Κίνα, προκρίνοντας την επιβολή νέων δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων, εντείνουν την ανησυχία των επενδυτών, σε συνδυασμό με τη νέα επίθεση του Αμερικανού προέδρου στην ΕΕ.

Ο Τραμπ απέρριψε την πρόταση της ΕΕ για κατάργηση των δασμών στο διμερές εμπόριο αυτοκινήτων και χαρακτήρισε τις εμπορικές πρακτικές της Ευρώπης “σχεδόν τόσο κακές όσο της Κίνας”. Απείλησε δε εκ νέου με αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO).

Νευρικότητα προκαλούν και οι αναταράξεις γύρω από τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών, καθώς το αργεντινικό πέσο συνέχισε την Πέμπτη την ελεύθερη πτώση του, ενώ σε ιστορικό χαμηλό κινήθηκε και η ινδική ρουπία. Η τουρκική λίρα, μολονότι ανακάμπτει την Παρασκευή, συνεχίζει να βρίσκεται σε συνολική πτώση 24% σε σχέση με το δολάριο από τις αρχές Αυγούστου.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,35%, στις 384,00 μονάδες, ενώ ο EuroStoxx 50 έχει απώλειες της τάξης του 0,75%.

Ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά κατά 0,91%, με τον γαλλικό CAC να “χάνει” 0.68%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί ηπιότερα, κατά 0,28%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχει απώλειες 0,75%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση 0,51%.

Σχετικά Νέα