Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αρνητικά πρόσημα κυριαρχούν στα ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στην Ουάσινγκτον, μετά και από το νέο πλήγμα που δέχτηκε η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με τις προαναγγελίες του για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, προκαλώντας όχι μόνο διεθνείς αντιδράσεις, αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησής του. Πρόσφατο παράδειγμα η παραίτηση του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου του Τραμπ, Γκάρι Κον, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφασή του να εγκαταλείψει τη θέση του στον Λευκό Οίκο, λόγω της διαφωνίας του με τον Αμερικανό πρόεδρο, όσον αφορά στον εμπορικό πόλεμο που φαίνεται να ξεκινά.

Με φόντο, λοιπόν, τα αμερικανικά τεκταινόμενα, οι ευρωαγορές εισέρχονται σε πτωτική τροχιά, αν και κάποια εκ των χρηματιστηρίων καταβάλλουν προσπάθεια διαφοροποίησης από την επικρατούσα σημερινή τάση.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,53% στις 369,68 μονάδες. Στους επιμέρους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,12%, ο γερμανικός DAX χάνει 0,36%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει κέρδη 0,13%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,27%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 γνωρίζει απώλειες 0,27% και ο πορτογαλικός PSI 20 διαμορφώνεται 0,27% χαμηλότερα.

Εν τω μεταξύ, στην Ιταλία το πολιτικό αδιέξοδο συνεχίζεται, καθώς τα κόμματα αγωνίζονται για την ηγεσία του κυβερνητικού συνασπισμού που θα προκύψει, μετά από τις εκλογές της Κυριακής που δεν ανέδειξαν έναν ξεκάθαρο νικητή, παρά το προβάδισμα του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Στα επιχειρηματικά νέα, “άλμα” 31% γνώρισαν τα κέρδη της Rolls-Royce το 2017, με την Legal & General να παρουσιάζει ανάλογη αύξηση της κερδοφορίας της, η οποία και ενισχύθηκε κατά 32% το προηγούμενο έτος. Την ίδια ώρα, μειωμένα κατά 38% ήταν τα καθαρά κέρδη της Telecom Italia το 2017.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα