ΠΣΑΤ: «Η κριτική είναι δικαίωμα και υποχρέωση των δημοσιογράφων»

O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), με αφορμή την επιθετική ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατά της ιστορικής εφημερίδας «ΦΩΣ των Σπορ», εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την αντίθεσή της, τονίζοντας παράλληλα ότι «η κριτική είναι δικαίωμα και υποχρέωση των δημοσιογράφων».

 Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΣΑΤ:

«Με αφορμή την ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για την εφημερίδα «Φως των Σπορ», ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) επισημαίνει τα εξής: Η ενημέρωση και η κριτική είναι δικαίωμα και υποχρέωση των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ.

Όπως δικαίωμα τους φυσικά είναι, που δεν επιδέχεται απειλές και περιορισμούς, να συλλέγουν και να μεταδίδουν πληροφορίες, να καταγράφουν απόψεις και να σχολιάζουν.

Ο ΠΣΑΤ βρίσκεται στο πλευρό των συναδέλφων της ιστορικής εφημερίδας «Φως των Σπορ», όπως βρίσκεται και στο πλευρό κάθε συναδέλφου, ο οποίος ακολουθώντας πιστά τους κανόνες και τις αρχές της δεοντολογίας υπηρετεί την ελευθεροτυπία.

Εκφράζουμε κατηγορηματικά την πλήρη αντίθεση μας στην ανακοίνωση της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, η οποία και θεωρούμε ότι κάθε άλλο παρά συμβάλλει στη διατήρηση της ομαλότητας στον Αθλητισμό και την Κοινωνία μας γενικότερα.

Ο ΠΣΑΤ καλεί όλους τους αθλητικούς συντάκτες να παραμείνουν πιστοί στις αρχές της ελευθεροτυπίας και να συνεχίσουν να την υπηρετούν χωρίς εκπτώσεις. Το δικαίωμα στην ελεύθερη ενημέρωση είναι αδιαπραγμάτευτο».

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ

Θυμίζουμε ότι το απόγευμα της Δευτέρας, η ΠΑΕ Ολυμπιακός με ανακοίνωση της υποστήριξε ότι από το «ΦΩΣ των Σπορ» γίνεται κριτική που δεν είναι καλοπροαίρετη και «γίνεται με στόχο να πλήξει τον Ολυμπιακό»

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός: «Η κριτική είναι πάντα αποδεκτή και γόνιμη όταν γίνεται καλοπροαίρετα. Όταν γίνεται όμως με στόχο να πλήξει τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ θα πρέπει τα πράγματα -επιτέλους- να λέγονται με το όνομα τους. Η εφημερίδα ΦΩΣ των Σπορ και οι ιδιοκτήτες της, διαχρονικά, αποκόμισαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και δισεκατομμύρια δραχμές πριν την έλευση του ευρώ, από τον κόσμο του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και δεν πρόσφεραν ποτέ ούτε μια πορτοκαλάδα, ούτε ένα ευρώ για τον Σύλλογο, ούτε καν για τον Ερασιτέχνη.

Μόνο κριτική με τη λογική του αυτόκλητου διαχειριστή της ομάδας. Μπορεί όμως η κριτική να είναι καλόπιστη όταν την εφημερίδα ΦΩΣ “διοικούν”, τον τελευταίο καιρό, δυο φανατικοί Παναθηναϊκοί; Μπορεί η κριτική να είναι καλόπιστη όταν μέγας (και μόνος εκτός από τον κόσμο του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ) χορηγός της εφημερίδας είναι ο ΟΠΑΠ, μέσω και ως συνέχεια της στενής σχέσης με τον Δ. Μελισσανίδη;

Μπορεί να θεωρηθεί καλόπιστη κριτική η χολή κάποιων καθηγητών και «ειδικών» που είναι άσχετοι με το ποδόσφαιρο και εμφανίζονται σαν σαλιγκάρια (μόνο) μετά από κάθε κακό αποτέλεσμα; Σίγουρα οι «επιστήμονες» των «πέτρινων χρόνων» ήταν πολύ πιο σοβαροί και πολύ πιο σχετικοί με το αντικείμενο από τους συγκεκριμένους και κατ’ επιλογήν επιστήμονες-κριτικούς του Φωτός.

Η εφημερίδα ΦΩΣ μένει αδιάφορη στο λυσσαλέο πόλεμο που γίνεται στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ και τη διοίκησή του τα τελευταία χρόνια και προτιμά να έχει στενές οπαδικές και οικονομικές σχέσεις με τους αντιπάλους μας. Ούτε ένα άρθρο, ούτε μια θέση της εφημερίδας για τα χτυπήματα στον Σύλλογο. Δυστυχώς κάποιοι έχουν μπερδέψει το «φως» με το «σκοτάδι»».

Η απάντηση της εφημερίδας

Η απάντηση της εφημερίδας «Φως των Σπορ» στην ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός ήταν άμεση. Αναλυτικά:

«Η εφημερίδα ΦΩΣ, συνυφασμένη στη συνείδηση του Έλληνα φιλάθλου με την ιδέα του Ολυμπιακού, δεν απαντά, συνειδητά 62 χρόνια τώρα, σε ανακοινώσεις που αφορούν στη δημοσιογραφική της δεοντολογία και στην ιδεολογική της κατεύθυνση. Επιπλέον απορρίπτει τις φημολογούμενες σχέσεις με τον ΟΠΑΠ θέτοντας στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου τα στοιχεία που αποδεικνύουν απουσία διαφημιστικών καταχωρίσεων στο φύλλο, επί σειρά μηνών».

Σχετικά Νέα