Πρ.Παυλόπουλος:Η Ελληνική Δημοκρατία έχει υποχρέωση προστασίας του Ιερού Τόπου του Αγίου Ορους

jhkhΗ Ελληνική Δημοκρατία έχει υποχρέωση προστασίας του Ιερού Τόπου του Αγίου Ορους, για τη διατήρηση αναλλοίωτου του χαρακτήρα και της πορείας του στο μέλλον, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνησή του στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές.

Στην πρώτη του επίσκεψη στη Μοναστική Πολιτεία του Αθω, μετά την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, σημείωσε ότι όλοι οι Ελληνες αισθανόμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι το Άγιον Όρος περιλαμβάνεται στην πατρίδα μας και εξέφρασε τη χαρά και την προσδοκία ότι η σημερινή συνάντηση και συναναστροφή θα συμβάλει, ακόμη περισσότερο, στην καλλιέργεια πνεύματος εγγύτητας και αμεσότητας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: «Θερμώς σας ευχαριστώ για την πρόφρονα υποδοχή που μου επιφυλάξατε και για την συγκινητική παρουσία και συμμετοχή σας σ’ αυτή. Όλοι οι Έλληνες αισθανόμαστε υπερήφανοι γιατί στην πατρίδα μας περιλαμβάνεται η ευλογημένη Χερσόνησος του ‘Αθω.

Η τεράστια και ανεκτίμητης αξίας πολιτιστική κληρονομιά του μοναδικού αυτού πνευματικού κέντρου σ’ ολόκληρη την Οικουμένη, η οποία αποδεικνύεται και εκ του γεγονότος ότι από το 1988 το ‘Αγιον Όρος συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, συνεχίζεται και επεκτείνεται χάρις στην δική Σας παροχή και προσφορά. Είσθε άξιοι επαίνου και συγχαρητηρίων. Υπενθυμίζω ότι ο Μακαριστός Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, σε ομιλία του στον ιερό ναό του Πρωτάτου, το 1963, κατά τον εορτασμό της πρώτης Χρυσής Χιλιετηρίδας του Αγιορείτικου Μοναχισμού, είχε τονίσει: «Οι κατοικούντες σήμερον εις το ‘Αγιον Όρος είναι οι συνεχισταί της γνησίας ορθοδόξου θρησκευτικής ζωής».

Η Ελληνική Δημοκρατία, στους κόλπους της οποίας περιλαμβάνεται το ‘Αγιον Όρος, έχει υποχρέωση προστασίας του Ιερού Τόπου για την διατήρηση αναλλοίωτου του χαρακτήρα και της πορείας του στο μέλλον. Η παρουσία μας εδώ, σ’ έναν χώρο τον οποίο αγιάζει η ασίγαστη διακονία λαμπρών Αδελφοτήτων και Οικιστών, μας γεμίζει χαρά και προσδοκία ότι η σημερινή συνάντηση και συναναστροφή θα συμβάλει, ακόμη περισσότερο, στην καλλιέργεια πνεύματος εγγύτητας και αμεσότητας».

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προσφώνησε ο Πρωτοεπιστάτης του Αγίου Ορους, ο γέροντας Παύλος από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, ο οποίος τον καλωσόρισε και χαρακτήρισε το Περιβόλι της Παναγίας «Ακρόπολη της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση στη χώρα μας και εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα η ελληνική πολιτεία, ο πολιτικός κόσμος να αφουγκραστούν την αγωνία και τα δίκαια αιτήματα του ελληνικού λαού, να σταθεί δίπλα του. Επίσης υπογράμμισε ότι παρά τα οικονομικά προβλήματα ο αριθμός των προσκυνητών στο Αγιον Ορος αυξάνεται.

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν στις Καρυές ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους, Αρίστος Κασμίρογλου, ο Πρεωτιστάτης γέροντας Παύλος και τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας, οι ηγούμενοι των 20 Μονών και ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Μιλήτου Απόστολος.

Αμέσως παρακολούθησε τη δοξολογία στον ιερό ναό του Πρωτάτου, όπου προσκύνησε και την ιερή εικόνα της Παναγίας «Αξιον Εστί».

Στη συνέχεια μετέβη στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας όπου τον κέρασαν με τον παραδοσιακό αγιορείτικο τρόπο και του έδειξαν τον «Τράγο», δηλαδή την περγαμηνή από δέρμα τράγου πάνω στην οποία είναι γραμμένο το πρώτο Τυπικό (ο καταστατικός χάρτης του Αγίου Ορους), φέρει τις ιδιόχειρες υπογραφές του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Τσιμισκή και του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη και είναι το ιστορικότερο κείμενο του Αγίου Ορους (972μ.Χ.)

Ακολούθως, ο κ. Παυλόπουλος θα παρακαθίσει σε γεύμα προς τιμή του που παραθέτει η Ιερά Κοινότητα στις Καρυές και μετά θα επισκεφθεί διαδοχικά τις Ιερές μονές Ιβήρων και Μεγίστης Λαύρας.

Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Σχετικά Νέα