Πρ.Παυλόπουλος: Αναγκαία η σύγκλιση συνόδου κορυφής της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Χρήστο Ζώη, ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στη Μυτιλήνη, από όπου ο κ. Ζώης επέστρεψε χθες το βράδυ, έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε για να κάνει αυτοψία με τους συναρμόδιους φορείς, σε συνεργασία με την Περιφερειακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι είναι αναγκαίο να γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούμε να μείνουμε με την εικόνα της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου.

Προσέθεσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τόσο επιδερμικά ένα τέτοιο φαινόμενο που είναι θέμα όχι μόνο ασφάλειας αλλά ανθρωπισμού και ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη το Λιμενικό Σώμα «για όλη τη δραστηριότητα του που είναι στο ύψος των περιστάσεων», κάνοντας με αυτοθυσία τη δουλειά του, και ζήτησε από τον κ. Ζώη να μεταφέρει τα συγχαρητήρια του.

Επιπλέον, ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για ανάγκη ενίσχυσης της Frontex, η οποία πρέπει να καταστεί σε πραγματική ευρωπαϊκή δύναμη, όπως ανέφερε.

Αναφερόμενος στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ‘Άσυλο, το χαρακτήρισε ως ένα μεγάλος επίτευγμα της Ευρώπης για την εποχή το οποίο η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα πρέπει να εφαρμόσει πραγματικά όπως αυτό έχει συμφωνηθεί ήδη από το 2008, και σημείωσε ότι φαίνεται να υπάρχουν παρήγορα σημάδια για να καταλήξουν σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα προς όφελος όχι μόνο της Ελλάδας και της Ευρώπης αλλά κυρίως προς όφελος του ανθρώπου.

Ο υπουργός, από τη μεριά του, μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι όλα πάνε «όπως τα έχουμε σχεδιάσει» και επισήμανε με έμφαση και ο ίδιος την ανάγκη πραγματοποίησης το συντομότερο δυνατό Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, μιλώντας για ένα φαινόμενο που για την αντιμετώπιση του απαιτείται μια ευρωπαϊκή πολιτική.

 

Σχετικά Νέα