Πρώτο εκλογικό τεστ στη Γερμανία σήμερα

Δοκιμασία για την Ανγκελα Μέρκελ θεωρούνται οι εκλογές που γίνονται σήμερα στο Σάαρ, για τη νέα βουλή του κρατιδίου.

Ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών, τον Σεπτέμβριο, τα διεθνή ΜΜΕ παρακολουθούν με ενδιαφέρον το τι θα γίνει στο Σάαρ και αν θα αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα εκεί η εντυπωσιακή άνοδο που καταγράφει το SPD στις δημοσκοπήσεις, χάρη στην υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς.

Στις έως τώρα δημοσκοπήσεις στο Σάαρ, όπως σημειώνει η Deutche Welle, η ψαλίδα έχει κλείσει ανάμεσα στο CDU και το SPD.

Η επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσα κόμματα θα εκπροσωπηθούν στη νέα βουλή. Στόχος πάντως του CDU είναι να αναδειχθεί ξανά πρώτο κόμμα και να συνεχίσει να κυβερνά με χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό. Με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων μοναδικός του εταίρος είναι το SPD. Αντιθέτως, αν πράγματι επιβεβαιωθεί η ανοδική τους τάση, τότε οι Σοσιαλδημοκράτες θα είναι σε θέση να επιλέξουν αν θα κυβερνήσουν με τους Χριστιανοδημοκράτες ή με το κόμμα «Η Αριστερά». Βασικό κριτήριο επιλογής θα είναι, με ποιο συνασπισμό πετυχαίνουν το στόχο τους ο επόμενος πρωθυπουργός του κρατιδίου να είναι σοσιαλδημοκράτης.

Παρά το μικρό μέγεθος του Σάαρ, μισό χρόνο πριν από τις γερμανικές εκλογές, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές οπωσδήποτε ένα πλήγμα για το κύρος της προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών Ανγκελα Μέρκελ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα