Δημοσιεύθηκε στις: Σα, Αυγ 27th, 2016

Πρόσω ολοταχώς για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών-Απορρίφθηκαν από το ΣτΕ τα αιτήματα των καναλιών

mme-Απορρίφθηκαν την Παρασκευή όλα τα αιτήματα προσωρινής διαταγής των αιτουσών εταιριών και έτσι ο διαγωνισμός για τις 4 τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου ελεύθερης λήψης ψηφιακής ευρυεκπομπής θα διεξαχθεί κανονικά την Τρίτη 30 Αυγούστου 2016.

Στη άτυπη συνεδρίαση του ΣτΕ, η οποία διήρκεσε 2 περίπου ώρες εμφανίστηκαν αντιθέσεις μεταξύ των παλιών και των νέων υποψήφιων καναλαρχών.

Οι παλιοί καναλάρχες θεώρησαν ότι το ΣτΕ πρέπει να δώσει προσωρινή διαταγή(γεγονός το οποίο καθυστερούσε το διαγωνισμό τουλάχιστον δύο εβδομάδες) με τη λογική ότι η αναθέτουσα αρχή δεν είναι έτοιμη να διενεργήσει το διαγωνισμό και ότι η μη νόμιμη συμμετοχή ορισμένων υποψηφίων θα επηρεάσει το τελικό τίμημα της δημοπρασίας.

Αντίθετα οι υποψήφιες εταιρίες συμφερόντων του Μαρινάκη, Καλογρίτσα, Σαββίδη καιΒαρδινογιάννη (Ανεξάρτητος Πάροχος) εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχίσει ο διαγωνισμός χωρίς καμία αναβολή. Το ίδιο υποστηρίχθηκε και από την πλευρά του Δημοσίου.

Από την πλευρά του δημοσίου παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, η Αλεξάνδρα Δημητρακοπούλου από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και οι δικηγόροι Ιωάννης Δρόσος και Ιωάννης Ματζουράνης.

Σύμφωνα με την πλευρά του δημοσίου ο διαγωνισμός δεν πρέπει να περιμένει για λόγους εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και ότι υπάρχει σύμφωνα με την προκήρυξη κατάλογος επιτυχόντων και επιλαχόντων, ώστε να διασφαλίζεται ότι ακόμη και αν μια εταιρία έπρεπε να μην περάσει στο τελικό στάδιο θα αποκλειστεί στη συνέχεια όταν εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα στις 16 Σεπτεμβρίου.

Θυμίζουμε πως οι νομικοί παραστάτες των τηλεοπτικών σταθμών παρέθεσαν σήμερα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αιτήματα στρεφόμενοι ο ένας κατά του άλλου και όλοι μαζί κατά των κατά του υπουργού Επικρατείας όσο και κατά του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Επίσης, προσδιορίστηκε για τις 16 Σεπτεμβρίου η συζήτηση στο ΣτΕ των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, που επίσης έχουν καταθέσει οι επτά τηλεοπτικοί σταθμοί.

Η ακρόαση των εκπροσώπων των καναλιών αλλά και των εκπροσώπων των δυο υπουργείων έγινε ενώπιον του προέδρου του ΣτΕ κ. Νικόλαου Σακελλαρίου και παρόντες στη διαδικασία ήταν οι σύμβουλοι Επικρατείας κ. Ηλίας Μάζος και η πάρεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κ. Ουρανία Νικολαράκου.

Ακόμη στη συζήτηση παραστάθηκε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνιών του υπουργείου Επικρατείας κ. Ελευθέριος Κρέτσος.

Ειδικότερα, οι επτά τηλεοπτικοί σταθμοί που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ, έχουν περάσει στο στάδιο της προεπιλογής της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη χορήγηση των τεσσάρων αδειών «επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».

Με τις αιτήσεις τους ζητούσαν να «παγώσει» η υπ’ αριθμ. 178/19.7.2016 απόφαση του εν λόγω γενικού γραμματέα, με την οποία εγκρίθηκε το πρακτικό της 5μελούς επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού για την χορήγηση των τεσσάρων αδειών και προεπελέγησαν οι επτά υποψήφιοι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Οι υποψήφιοι τηλεοπτικοί σταθμοί που προεπελέγησαν είναι:

  1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)
  2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)
  3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  4. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
  5. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. Μ.Α.Ε.)
  6. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV)
  7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.).

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo