Πρόβλημα οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές για την επόμενη κυβέρνηση Merkel

Στις 8 Οκτωβρίου έχει οριστεί το πρώτο ραντεβού των «αδελφών» κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), με αντικείμενο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και τη συζήτηση για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού. Ειδικά όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα, οι θέσεις των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) σε διάφορα ζητήματα -όπως το προσφυγικό και η ασφάλεια- αποτελούν ένα σημαντικό πολιτικό πρόβλημα για τη συνεργασία τόσο με τους Φιλελεύθερους (FDP) όσο και, κυρίως, με τους Πράσινους.

Υπενθυμίζεται ότι η CSU υπέστη βαριά ήττα την περασμένη Κυριακή, συγκεντρώνοντας μόλις 38,8%, έναντι 49,3% που είχε πετύχει στις προηγούμενες εκλογές. Η «δεξιά της κυρίας Μέρκελ», όπως αποκαλείται, δεν κατάφερε να εκφράσει τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι έδωσαν 12,4% στο λαϊκιστικό ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Το εκλογικό αποτέλεσμα πυροδότησε, όπως ήταν αναμενόμενο, ένταση στο εσωτερικό της CSU, ακόμη και αμφισβήτηση της ηγεσίας, λίγες εβδομάδες πριν από το συνέδριο της 17ης Νοεμβρίου και μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές στο κρατίδιο. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Horst Seehofer, έχει φτάσει πλέον να αγωνίζεται για την προσωπική πολιτική επιβίωσή του και αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους πονοκεφάλους για την Angela Merkel.

Στην CSU, πάντως, η κακή εκλογική επίδοση έχει ερμηνευθεί ως αποδοκιμασία της προσφυγικής πολιτικής που αναγκάστηκε να δεχτεί το κόμμα, λόγω των αποφάσεων της Καγκελαρίου. Τώρα, στελέχη της ζητούν επιτακτικά την επιβολή ανώτατου ορίου προσφύγων που μπορεί να δεχθεί η χώρα, στους 200.000 ετησίως, ενώ οι Πράσινοι -αλλά ακόμη και οι Φιλελεύθεροι- απορρίπτουν το ανώτατο όριο, αν μη τι άλλο ως αντισυνταγματικό.

Δεν θα είναι εύκολο για τον κ. Seehofer να κάνει πίσω σε αυτό το θέμα. Ο μόνιμος «δελφίνος» του, υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Markus Sender, απαιτεί το όριο να τεθεί ως η απόλυτη «κόκκινη γραμμή» της CSU στις διαπραγματεύσεις. Έτσι άλλωστε εξηγείται και η σπουδή του πρωθυπουργού του να μιλήσει για το προσφυγικό ήδη από το βράδυ των εκλογών, λίγο μετά την ψυχρολουσία των αποτελεσμάτων.

Στην ίδια κατηγορία, των θεωρητικά αδύνατων συμβιβασμών, περιλαμβάνεται και η απαίτηση των Πρασίνων για επανασύνδεση των προσφύγων με τις οικογένειές τους στην Γερμανία, απόφαση την οποία η CSU είχε αναβάλει για μετά τις εκλογές.

Η κυρία Merkel, στην τέταρτη και πιθανότατα τελευταία θητεία της, καλείται να διαψεύσει όλους εκείνους που προβλέπουν ότι ο συνασπισμός «Τζαμάικα» δεν θα αντέξει τέσσερα χρόνια. Οι Χριστιανοκοινωνιστές διαφωνούν επίσης με τους Πράσινους στο προσφυγικό, στο φορολογικό (τάσσονται υπέρ της επιπλέον φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων, από τις οποίες είναι… γεμάτη η Βαυαρία) και βεβαίως στις περιβαλλοντικές πολιτικές, όπου προωθούν μια πολύ πιο φιλόδοξη -και δαπανηρή- ατζέντα.

Οι Φιλελεύθεροι συμφωνούν σε γενικές γραμμές στα δημοσιονομικά με την CSU, αλλά διαφωνούν στο προσφυγικό, ενώ ασφαλώς απέχουν έτη φωτός στα θέματα φορολογίας με τους Πράσινους, καθώς υπόσχονται περικοπές φόρων 30 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης για τις πρώην ανατολικές περιοχές, ενώ στην πολιτική για το περιβάλλον θεωρούν ότι ο κλάδος δεν θα πρέπει να έχει προνομιακή μεταχείριση από το κράτος, αλλά να αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλος τομέας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

«Τις πιθανότητες ο συνασπισμός αυτός να αντέξει ως το τέλος της τετραετίας, τις υπολογίζω κάτω από 50% (συγκρατήστε το και αν κάνω λάθος, θα παραδεχθώ έπειτα από τέσσερα χρόνια με χαρά την ήττα μου) (…) CDU/CSU, FDP και Πράσινοι ξεκινούν ως προσωρινός συνασπισμός, του οποίου οι πρωταγωνιστές θα έχουν εξαντληθεί έπειτα από περίπου δύο χρόνια.

Ίσως μέχρι τότε η AfD να έχει απαξιωθεί αρκετά. Ίσως το SPD να έχει αποφασίσει ότι η αντιπολίτευση του δίνει λιγότερα από ό,τι η συμμετοχή στην κυβέρνηση. Με βεβαιότητα τότε όμως η καγκελάριος θα έχει αποφασίσει για τον εαυτό της ότι αρκεί ως εδώ. Το αποτέλεσμα θα ήταν νέες εκλογές, το τέλος της εποχής Merkel και μια νέα κυβέρνηση – υπό τον ή την διάδοχό της», συνόψισε σε άρθρο του την επομένη των εκλογών ο αρχισυντάκτης της Frankfurter Allgemeine Zeitung…

 

πηγή   ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα