Πρωθυπουργός Ν. Κορέας: Είμαστε ευγνώμονες στον ελληνικό λαό

Την ευγνωμοσύνη του προς τον ελληνικό λαό για τη βοήθεια και την στήριξη που προσέφερε διαχρονικά προς τη Σεούλ εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κορέας, Λι Νακ-Γιον, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Ως χώρα και ως λαός έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε ευγνώμονες απέναντι στην χώρα σας και τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «πάντοτε, απαρέγκλιτα, το ελληνικό κράτος καταδίκαζε τις επιθέσεις κάθε φορά που γίνονταν εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από πλευράς Βορείου Κορέας».

«Πάντοτε η ελληνική κυβέρνηση συντασσόταν με την Διεθνή Κοινότητα. Η Ελλάδα μαζί μας πολέμησε υπέρ της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Και πράγματι αυτές είναι οι αρχές τις οποίες προασπίζουμε και σήμερα» υπογράμμισε ο κ. Λι Νακ-Γιον.

Υπενθύμισε παράλληλα πως το 1950 το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα, συγκεκριμένα 10.581 στρατιώτες, μετέβη στην Κορέα προκειμένου να συνδράμει τη χώρα. «Από τους 10.000 και παραπάνω Έλληνες στρατιώτες, έχασαν τη ζωή τους 186. Πρόκειται για μεγάλη θυσία εκ μέρους του ελληνικού λαού, αλλά χάρη σε αυτή τη θυσία μπόρεσε η χώρα μου, η Νότια Κορέα να διατηρήσει την ειρήνη» τόνισε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ίδιος γεννήθηκε την περίοδο του πολέμου της Κορέας και όπως παρατήρησε «αν η Ελλάδα δεν είχε προσφέρει τόσο σημαντική βοήθεια εκείνη την κρίσιμη περίοδο, εγώ θα εξακολουθούσα να μεγαλώνω και να ζω σε ένα κομμουνιστικό καθεστώς». «Οι πολίτες της Κορέας, συμπεριλαμβανομένου και εμού, δεν πρόκειται να λησμονήσουν την μεγάλη θυσία του ελληνικού λαού συνέχισε ο πρωθυπουργός της Ν. Κορέας.

Αναφερόμενος στον ηγέτη της Β. Κορέας, ο κ. Λι Νακ-Γιον, είπε ότι «ο εγγονός του ανθρώπου ο οποίος ξεκίνησε τον πόλεμο της Κορέας σήμερα κυβερνά την Βόρεια Κορέα… και μέχρι στιγμής έχει εκτοξεύσει πολύ περισσότερους αθροιστικά πυραύλους από όσους εκτόξευσαν σε 64 χρόνια ο πατέρας του και ο παππούς του και αυτή την στιγμή τρέχει ένα πολύ μεγαλύτερο πυρηνικό πρόγραμμα».

Επισήμανε παράλληλα πως «αυτή την περίοδο είναι ιδιαιτέρως αυξημένη η ένταση στην Κορεατική χερσόνησο» και εν όψει της διεξαγωγής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2018, που θα διεξαχθούν στη Ν. Κορέα, ζήτησε από την ελληνική Πολιτεία «τη συνδρομή και την υποστήριξή της στη μετάδοση του μηνύματος της ειρήνης μέσω των Ολυμπιακών».

Ανέφερε ακόμη ότι σήμερα το απόγευμα η ελληνική και η κορεατική κυβέρνηση πρόκειται να συνυπογράψουν ένα Μνημόνιο Συναντίληψης επί θεμάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Όπως είπε, «χάρις στη συνδρομή της Ελληνικής Κυβέρνησης ήδη την δεκαετία του 1950 μπορέσαμε να απολαύσουμε την ζωή μας σε μια κοινωνία ευημερίας και Δημοκρατίας και νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ανταποδώσουμε στον ελληνικό λαό».

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος καλωσόρισε τον κ. Λι Νακ-Γιον στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα με την ευκαιρία της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και υπογράμμισε τη φιλία και τη «σταθερή συμπόρευση» των δύο χωρών.

«Μας δίνεται έτσι η ευκαιρία από εδώ, την Ελλάδα, κοιτίδα και λίκνο του Ολυμπιακού Πνεύματος και του Ολυμπιακού Ιδεώδους, άρα κοιτίδα και λίκνο της Ειρήνης και της Αριστείας, να στείλουμε και σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης και της ειρηνικής συνεργασίας και δημιουργίας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επισήμανε ακόμη πως η Ελλάδα «συνεπής με την Ιστορία της αλλά και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στηρίζει ανεπιφυλάκτως την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία καταδικάζει απεριφράστως την Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας για τα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων που παραβιάζουν βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, και την καλεί να συμμορφωθεί πλήρως και αμέσως προς τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας»

Εξήρε τέλος «την πολύτιμη αλλά και άκρως συμβολική οικονομική συνεισφορά» της Ν. Κορέας, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, το 2015 και το 2016 για τις ανάγκες των προσφύγων στην Ελλάδα. Όπως είπε, «αυτό δείχνει την μεγάλη ευαισθησία του λαού σας και την αταλάντευτη προσήλωσή του στις κορυφαίες πανανθρώπινες αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».

Σχετικά Νέα