Προχωρά η «συνολική συμφωνία» με τους Θεσμούς

Ανοίγει ο δρόμος για την επισφράγιση μιας «συνολικής συμφωνίας» με τους δανειστές μέσα στον Μάιο, με την πιθανή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης έως την Κυριακή.

 

Το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών διαμορφώνεται ως εξής:

16.00 Δημοσιονομικά

18.30 Χρηματοπιστωτικά

19.30 Εργασιακά

Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως τα θέματα της αξιολόγησης θα κατατεθούν και πιθανώς θα ψηφιστούν από τη Βουλή πριν από την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Κίνα (14-15.5), ενώ Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί προανήγγειλαν στο Ευρωκοινοβούλιο συμφωνία επί της αξιολόγησης αλλά και επί των στόχων για τα πλεονάσματα και τη βιωσιμότητα του χρέους μετά το 2018.

«Έχουμε λύσει τα ανοιχτά 7-8 μεγάλα ζητήματα και έχουν μείνει διάσπαρτα θέματα», δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ εμμένει σε πολλά θέματα που δεν είναι αρεστά στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχει την εντύπωση ότι το Ταμείο έχει προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με σκοπό να κωλυσιεργήσει και δεν νομίζει πως αυτά τα θέματα μπορεί να μην κλείσουν τη συμφωνία.

Κατά τη χθεσινή, διάρκειας 1,5 ώρας, συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις, στα χρηματοοικονομικά και στα εργασιακά. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, αύριο το μεσημέρι αναμένεται να υπάρξουν συζητήσεις επί των τεσσάρων κειμένων εργασίας (το MOU με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών και το MEFP με το ΔΝΤ, καθώς και τα δύο αντίστοιχα τεχνικά κείμενα). Πρόσθεσε δε, πως τόσο η ελληνική πλευρά όσο και εκείνη των θεσμών έχουν δώσει οδηγίες να «καθαρίζονται» τα κείμενα από τα τεχνικά κλιμάκια, για να μένουν μόνο τα βασικά ζητήματα για τους επικεφαλής, προκειμένου να υπάρξουν θεματικές συζητήσεις στα τέσσερα κείμενα. Στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλα την προσεχή Κυριακή.

Στη σημερινή συνάντηση μετείχαν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος , ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τις χθεσινές επαφές με τους εκπροσώπους των θεσμών και για τις παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς στα ανοιχτά ζητήματα.

Σχετικά Νέα