Προκλητική απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στον Π.Παυλόπουλο: Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα

Άκρως προκλητική ήταν η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, σχετικά με το Δίκτυο Natura 2000.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ελλάδας και της ΕΕ, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί τετελεσμένα στο Αιγαίο και προειδοποιώντας την ΕΕ να μην γίνει όργανο πολιτικής εκμετάλλευσης της Ελλάδας.

«Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εδώ και καιρό εκμεταλλεύεται τα περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ, κυρίως το Natura 2000, για τα ζητήματα του Αιγαίου. Το υπουργείο μας είχε εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με αυτό το θέμα στις 31 Μαρτίου 2018. η θέση της Τουρκίας στο ζήτημα επίσης εξηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα, στην αντιπροσωπεία της ΕΕ.

Ομως, αυτή τη φορά, ο έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος έκανε μια δήλωση που δημιουργούν μια βεβιασμένη σχέση ανάμεσα στο Δίκτυο Natura 2000 και τα σύνορα και τα εδάφη. Αυτές οι δηλώσεις δεν έχουν καμία νομική βάση. Επιπλέον, τέτοιες δηλώσεις έχουν χαρακτήρα ομολογίας ότι η Ελλάδα απλά κάνει κατάχρηση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ, όπως το Natura 2000, σύμφωνα με τις πολιτικές σκοπιμότητές της.

Η Τουρκία, όπως μέχρι σήμερα έτσι και στο εξής, δεν θα δεχθεί κανένα πιθανό τετελεσμένο από την Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς στο Αιγαίο, το νομικό καθεστώς των οποίων είναι αμφισβητούμενο.

Επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας στην ΕΕ να μην γίνει όργανο πολιτικής εκμετάλλευσης της Ελλάδας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ακσόι.

Τι είχε δηλώσει ο Παυλόπουλος για το Δίκτυο Natura 2000

«Αποτελεί κοινό τόπο», είχε υπογραμμίσει στην εισαγωγή της ομιλίας του, «στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Έννομης Τάξης, το γεγονός ότι πρωτίστως οι Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 καθορίζουν, επακριβώς και χωρίς κανένα ερμηνευτικό πρόβλημα, τα σύνορα, το έδαφος και την επ’ αυτών κυριαρχία της Ελλάδας, δίχως ν’ αφήνουν ίχνος “γκρίζας ζώνης” ιδίως στη θάλασσα, και δίχως να υπόκεινται, από την φύση τους, σε αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. Γι’ αυτό και το μόνο “ανοιχτό” ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας».

«Τα σύνορα και το έδαφος της Ελλάδας, υπό τ’ ανωτέρω δεδομένα, είναι σύνορα και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά κύριο λόγο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 και 3 και 21 παρ. 2 περ. α) και γ) της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΕΕ), των άρθρων 67 παρ. 2 και 77 παρ. 2 περ. δ) και παρ. 4 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)και της παρ. ΙΙΙ του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο του 2008, όπως όλες οι διατάξεις αυτές έχουν ερμηνευθεί και εφαρμοσθεί από τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ)», επιχειρηματολόγησε σχετικά και πρόσθεσε:

«Τις προαναφερόμενες ρυθμίσεις ως προς τα σύνορα και το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έρχεται να ενισχύσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το “Δίκτυο NATURA 2000”, που αφορά τον επακριβή καθορισμό των εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα».

«Η Τουρκία αγνοεί τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρωπαϊκή έννομη τάξη και ευρωπαϊκό κεκτημένο»

Πηγές της προεδρίας της ελληνικής Δημοκρατίας απάντησαν στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι «για μία ακόμη φορά η Τουρκία δείχνει να αγνοεί τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρωπαϊκή έννομη τάξη και ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Όπως επίσης αποσιωπά ότι τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκή Ένωσης έχουν αγνοήσει επιδεικτικά τις κατά καιρούς εντελώς αβάσιμες ενστάσεις της για το πρόγραμμα Natura», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές και καταλήγουν:

«Κατά τα λοιπά, με τον καιρό η Τουρκία θα καταλάβει τι σημαίνει στην πράξη σύνορα και έδαφος της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Σχετικά Νέα