Προκλητικές δηλώσεις του Αυστριακού ΥΠΕΞ:Κλείσιμο και της “μεσογειακής οδού”

sebastian.mediumΗ Αυστρία ανεβάζει και πάλι τους τόνους, ενόψει της επικείμενης νέας Συνόδου Κορυφής, ΕΕ-Τουρκίας με αντικείμενο την προωθούμενη συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών για το προσφυγικό.

Σε σημερινή του συνέντευξη στην κυριακάτικη Bild am Sonntag o Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς ζητά -μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού- να κλείσουν και άλλοι πιθανοί νέοι διάδρομοι που ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν οι πρόσφυγες για να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη.

«Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τους διακινητές από το έργο τους. Για αυτό θα πρέπει να κάνουμε και κατά μήκος της μεσογειακής διαδρομής προς Ιταλία ό,τι κάναμε στον δυτικό βαλκανικό διάδρομο», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.

«Τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν κλειστά»

Παράλληλα ασκεί δριμεία κριτική στην έως τώρα ακολουθούμενη πολιτική, σημειώνοντας: «Έπρεπε να σταματήσουμε να μεταφέρουμε με κρατική οργάνωση κάθε πρόσφυγα που έφτανε στην Ελλάδα στην κεντρική Ευρώπη. Μπορεί με τον τρόπο αυτό να ανταποκρινόμασταν στις επιθυμίες των προσφύγων, το οποίο είναι ανθρωπίνως κατανοητό. Την ίδια ώρα όμως φροντίσαμε ώστε να ξεκινούν όλο και περισσότεροι πρόσφυγες με κατεύθυνση την Ευρώπη», υπογραμμίζει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, προσθέτοντας: «Τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν κλειστά» μέχρι να έχουν μειωθεί οι προσφυγικές ροές.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών αναμένει την επίτευξη συμφωνίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, προειδοποιεί όμως για τον κίνδυνο υπερβολικών παραχωρήσεων έναντι της Άγκυρας. «Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μην γίνουμε έρμαιο της Τουρκίας. Αυτό προϋποθέτει να ανακτήσουν και πάλι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τον έλεγχο του ποιος έρχεται. Οι πρόσφυγες θα πρέπει λοιπόν να περιθάλπονται στην Ελλάδα και να μην τους επιτρέπεται να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία και την Αυστρία».

Σχετικά Νέα