Προετοιμάζεται η Κύπρος για το ενδεχόμενο άτακτου Brexit

Η Κυπριακή Δημοκρατία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit και στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζονται και νομοθετικά κείμενα, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
Ο εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως σε ό,τι αφορά το τι θα ισχύει για τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στις βρετανικές βάσεις θα ληφθεί κάθε μέτρο, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει το ίδιο καθεστώς γι’ αυτούς τους ανθρώπους.
Απαντώντας σε ερώτηση για την προετοιμασία της Κύπρου για το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως το θέμα αυτό αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και βεβαίως και για το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Είπε πως είναι απευκταία μια αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, για να προσθέσει παράλληλα πως εδώ και καιρό όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία, η κυβέρνησή μας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο αυτό.
«Έχουν εδώ και καιρό δοθεί κατευθύνσεις στα υπουργεία για να καταγραφούν όλα τα ζητήματα, τα οποία θα προκύψουν εάν τυχόν δεν υπάρξει τελικά συμφωνία. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ένα γενικό στρατηγικό σχεδιασμό και φυσικά θα ληφθούν όλες εκείνες οι πρόνοιες και όλα ενδεχομένως τα μέτρα τα οποία θα μετριάσουν τις συνέπειες», σημείωσε.
Είπε πως δυστυχώς αναμένεται, όπως μεταδίδει το Stockwatch,  ότι αν η αποχώρηση γίνει χωρίς συμφωνία, τότε θα είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν συνέπειες, προσθέτοντας πως «η κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζει και νομοθετικά κείμενα, αν και εφόσον χρειαστούν» και υπάρχει ετοιμότητα των υπηρεσιών και των υπουργείων για τα διάφορα θέματα όπως το εμπόριο, η διακίνηση προσώπων και οι συναλλαγές σε υπηρεσίες.

Σχετικά Νέα