«Πρέπει να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα», λέει ο πρόεδρος του EWG

«Πρέπει να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα», είναι το μήνυμα του προέδρου του EuroWorking Group Χάνς Φάιλμπριφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

«Το ΔΝΤ έχει θέσει ως προυπόθεση για να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτουμένων που έχει ζητήσει, και περισσότερη σαφήνεια στο χρέος. Ο τόνος τους είναι θετικός, αλλά πρέπει να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα» τονίζει μεταξύ των άλλων ο κ. Φάιλμπριφ.

Ωστόσο όπως σημειώνει η εφημερίδα ο «απέφυγε, πάντως, να επιβεβαιώσει ότι το Ταμείο επιδιώκει η μεταρρύθμιση των συντάξεων και η μείωση σε αφορολόγητο να αρχίσουν από το 2019».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του EuroWorkingGroup τονίζει πως «αν χορηγηθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους ή υπό όρους ελάφρυνση χρέους είναι λογικό οι δανειστές να επιδιώξουν να παρακολουθούν πως προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα και να σιγουρευτούν ότι υλοποιούνται οι πολιτικές που έχουν ήδη αποφασιστεί. Θα χρειαστεί κάτι μεταξύ μιας κανονικής εποπτείας και ενός πραγματικού προληπτικού προγράμματος»

Και συμπληρώνει πως «τα πρώτα χρόνια αμέσως μετά το πρόγραμμα είναι τα πιο καθοριστικά, οπότε θα έχουμε ενισχυμένη εποπτεία από τους δανειστές για να βοηθηθεί η Ελλάδα να παραμείνει στον σωστό δρόμο».

Σχετικά με τα μέτρα διευθέτησης του χρέους ο κ. Φάιλμπριφ είπε ότι το πιο σημαντικό είναι η «επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων του EFSF» και συμπλήρωσε πως «όταν η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι καλή, τότε η επέκταση θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη» ενώ στα ενδεχόμενα που μελετώνται περιλαμβάνεται και «η πιθανότητα να εξαγοραστούν από τον ESM τα δάνεια του ΔΝΤ».

 

Σχετικά Νέα