Δημοσιεύθηκε στις: Τε, Οκτ 10th, 2018

«Πράσινο φως» από το ΔΝΤ να μην περικοπούν οι συντάξεις

Νέα δεδομένα προέκυψαν για τους συνταξιούχους, καθώς νέες εκτιμήσεις του ΔΝΤ ανοίγουν διάπλατα το δρόμο ώστε να μην κοπούν οι συντάξεις.

Αυτό που εκβίασε τη χώρα να ψηφίσει το νόμο, γιατί δεν θα πετύχαινε τα συμφωνημένα πρωτογενή πλεονάσματα, τώρα βλέπει ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους ως το 2023.

Είναι γεγονός πως οι αναλύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και το αίτημα της να μην περικοπούν οι συντάξεις, βρίσκουν θετικό αντίκτυπο στο εξωτερικό, καθώς ολοένα και πληθαίνουν οι απόψεις που συντάσσονται πλέον με τη χώρα μας.

Η νέα θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας που ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,  υπολογίζει ότι η χώρα θα  μπορέσει να επιτύχει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2023 που έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Και αφού πετυχαίνει τους στόχους, δεν είναι αναγκαία η περικοπή των συντάξεων.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα περιλαμβάνονται στην έκθεση «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor) που παρουσιάσθηκε σήμερα στο πλαίσιο της Φθινοπωρινής Συνόδου του ΔΝΤ που φέτος φιλοξενείται στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση που παρουσίασε ο Διευθυντής του Δημοσιονομικού Τμήματος του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ, το Ταμείο αναθεωρεί την προηγούμενη εκτίμηση του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 (3,7%) και πλέον το τοποθετεί στο 4,2%. Στην ίδια γραμμή κινούνται και οι υπολογισμοί για τα επόμενη έτη, καθώς οι αριθμοί του ΔΝΤ βρίσκονται εντός των στόχων που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την πλευρά των Ευρωπαίων.

· 2018: 3,5%

· 2019: 3,5%

· 2020: 3,5%

· 2021: 3,5%

· 2022: 3,5%

· 2023: 3%

Η αναθεώρηση για το 2023 (3%) θεωρείται σημαντική, καθώς μόλις πριν από έξι μήνες το Ταμείο υπολόγιζε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,5% κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου έτους.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo