Δημοσιεύθηκε στις: Δε, Ιούλ 4th, 2016

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την ανάπλαση του Αστέρα Βουλιαγμένης

??Ì???E?œ ??? P?? ?Ê??? ??S??.??ÑV? M?????????/EUROKINISSIΤο πράσινο φως έδωσε τελικά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στο έργο της ανάπλασης του Αστέρα Βουλιαγμένης και κατ΄ επέκταση στη σχετική συναλλαγή ύψους 400 εκατ. ευρώ μεταξύ του Δημοσίου και του αραβικών συμφερόντων Jermyn Street real estate fund IV.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, κατόπιν διάσκεψής της (κεκλεισμένων των θυρών), έκρινε συνταγματικό και νόμιμο – με ορισμένες παρατηρήσεις – το αναθεωρημένο προεδρικό διάταγμα για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ).

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2015 το ΣτΕ είχε «μπλοκάρει« το επίμαχο έργο αλλά στο αναθεωρημένο ΕΣΧΑΔΑ – που τώρα «πέρασε» από την Ολομέλεια του ΣτΕ – ενσωματώθηκαν οι παρατηρήσεις του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, σχετικά με τον αριθμό των προς ανάπτυξη κατοικιών στην έκταση κ.λ.

Ειδικότερα, το Ε’ τμήμα του ΣτΕ είχε απορρίψει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, θεωρώντας ότι η κατασκευή μέχρι 100 κατοικιών, όπως τότε προβλεπόταν, θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά τη Χερσόνησο Μικρό Καβούρι όπου βρίσκεται ο Αστέρας.

Έτσι, το ΕΣΧΑΔΑ αναθεωρήθηκε και προβλέπει την αύξηση της προστατευόμενης έκτασης σε 217.000 τ.μ. έναντι 140.000 τ.μ. Επίσης, η επιφάνεια των προστατευόμενων περιοχών και των χώρων πρασίνου θα είναι 61.800 τ.μ., με την υφιστάμενη δομημένη επιφάνεια να είναι 74.000 τ.μ.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo