Δημοσιεύθηκε στις: Τρ, Απρ 19th, 2016

Πούτιν-Ποροσένκο για την Ουκρανή πιλότο και τους δύο Ρώσους στρατιώτες που κρατούνται

uhlmΤο θέμα της Ουκρανής πιλότου Ναντέζντα Σαβτσένκο που κρατείται σε φυλακή της Ρωσίας και των δύο Ρώσων στρατιωτών που έχουν φυλακιστεί στην Ουκρανία, συζήτησαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του, Πέτρο Ποροσένκο σε τηλεφωνική τους συνομιλία χθες, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Χθες, δικαστήριο στην Ουκρανία καταδίκασε τον στρατιώτη Αλεκσάντερ Αλεκσάντροφ και τον λοχαγό του Γεβγένι Γεροφέγιεφ, που συνελήφθησαν σε ουκρανικό έδαφος τον Μάιο του 2015, σε 14 έτη φυλάκισης ο καθένας για συμμετοχή στην φιλορωσική αυτονομιστική διένεξη στην ανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες ότι έστειλε στρατιώτες να βοηθήσουν τους αντάρτες και ισχυρίζεται ότι οι δύο στρατιώτες εγκατέλειψαν τις ειδικές δυνάμεις για να συμμετάσχουν στη σύρραξη από δική τους πρωτοβουλία.

Η Σαβτσένκο, η οποία θεωρείται εθνικός ήρωας στην Ουκρανία, καταδικάστηκε σε 22 χρόνια φυλάκισης από ρωσικό δικαστήριο τον Μάρτιο φέτος, για τη συμμετοχή της στη δολοφονία δύο Ρώσων δημοσιογράφων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν την απόφαση του δικαστηρίου «κατάφωρη παραβίαση των αρχών της δικαιοσύνης».

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο δικηγόρος του Γεροφέγιεφ είπε ότι η απόφαση είναι προειλημμένη, λόγω της επιθυμίας της Ουκρανίας να ανταλλάξει τους δύο στρατιώτες με Ουκρανούς που κρατούνται στη Ρωσία, συμπεριλαμβανόμενης και της Σαβτσένκο.

Ο Πούτιν και ο Ποροσένκο συμφώνησαν ότι ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στο Ροστόβ επί του Ντον θα λάβει άδεια να επισκεφθεί την Σαβτσένκο σύντομα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo