Πούτιν: Οι σχέσεις Ρωσίας –Τουρκίας αποκτούν όλο και πιο βαθύ χαρακτήρα

Οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας αποκτούν όλο και πιο βαθύ χαρακτήρα, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Κρεμλίνο με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Χάρη στις προσπάθειες των δύο χωρών, επεσήμανε, κατάφεραν μαζί και με άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, όπως το Ιράν, ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ, να προχωρήσουν παρόλα αυτά στο ζήτημα της διευθέτησης της συριακής κρίσης, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις συστηματικές επαφές με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να επισημάνει «την όλο και πιο βαθιά συνεργασία στον οικονομικό τομέα, στην επίλυση διαφόρων περιφερειακών ζητημάτων και στη διευθέτηση τέτοιων σημαντικών ζητημάτων όπως είναι η κατάσταση στην Συρία.

Κατά την διάρκεια των συνομιλιών ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε στους συνομιλητές του να συζητηθούν πρωτοβουλίες σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική, που θα εμβαθύνουν τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε πολύ καλές τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο προέδρων, επισημαίνοντας ότι είναι ενθαρρυντικές για να αναπτυχθούν οι επαφές σε υπουργικό επίπεδο. Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογο του, λέγοντας ότι «όλα τα ζητήματα συνεργασίας συζητήθηκαν, για μας είναι αυτό είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τις χώρες μας αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο», προσθέτοντας ότι η τουρκική πλευρά κατέθεσε στην ρωσική τις δικές της προτάσεις .

Η Συρία και η κατάσταση στην Ιντλίμπ, στο επίκεντρο των συνομιλιών των Λαβρόφ – Τσαβούσογλου

Η επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην χώρα τους, η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ αλλά και οι τρόποι της ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης στην Συρία, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Μόσχα.

Η Ρωσία και η Τουρκία θα καταβάλουν από κοινού προσπάθειες για να επιστρέψουν οι Σύροι πρόσφυγες στην πατρίδα τους κάτι που θα συμβάλει στην πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Συρία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε στην Μόσχα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Στα σχέδιά μας είναι να καταβάλουμε προσπάθειες για να εκριζωθούν ολοκληρωτικά από την Συρία οι τρομοκράτες και να εγκαθιδρυθεί η σταθερή ειρήνη και σταθερότητα στην χώρα», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Η κατάσταση στην επαρχία Ινλίμπ

Η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ, στην οποία έχουν συρρεύσει πρόσφυγες και αντάρτες από διάφορες περιοχές, όπως και ισχυρές δυνάμεις τζιχαντιστών, κατείχε ιδιαίτερη θέση στις συνομιλίες Λαβρόφ -Τσαβούσογλου.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η διαδικασία διαχωρισμού των δυνάμεων της αντιπολίτευσης από τις δυνάμεις της οργάνωσης «Τζεμπάτ Αλ Νόσρα» πρέπει να συντελεσθεί με τους λιγότερους κινδύνους για τον άμαχο πληθυσμό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας και Τουρκίας θα συζητήσουν λεπτομερώς για το θέμα. Ο Λαβρόφ χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ «πολυπεπίπεδη και δύσκολη» είπε ότι «όταν στην Ιντλίμπ δημιουργήθηκε η ζώνη αποκλιμάκωσης, κανένας δεν φαντάζονταν ότι η ζώνη αυτή θα χρησιμοποιηθεί από τους τρομοκράτες της Τζεμπάτ Αλ Νόσρα σαν καταφύγιο και ότι θα χρησιμοποιούσαν σαν ανθρώπινη ασπίδα των άμαχο πληθυσμό»

Ο Λαβρόφ είπε ότι δεκάδες χιλιάδες προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες που έκανε η Τουρκία να διαχωρίσει τους αντάρτες από τις μετριοπαθείς δυνάμεις

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι «μια στρατιωτική λύση θα είναι καταστροφή, όχι μόνο για την περιοχή του Ιντλίμπ , αλλά γενικά για το μέλλον της Συρίας». Αναφερόμενος στις διάφορες ομάδες ανταρτών, είπε ότι «για μας όλους είναι σημαντικό να εξουδετερώσουμε τις ριζοσπαστικές αυτές ομάδες» «αλλά πρέπει να προστατέψουμε τους αμάχους από τις τρομοκρατικές ομάδες».

Οι δύο υπουργοί είχαν συναντηθεί στην Άγκυρα πριν από δέκα ημέρες, από όπου είχαν στείλει το ίδιο μήνυμα, ότι ο βομβαρδισμός της Ιντλίμπ θα ήταν μια ‘σφαγή’ ακόμη και αν υπάρχουν εκεί αντάρτες.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών διέψευσε επίσης τα περί διαφωνιών μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, που προέκυψαν κατά την διαμόρφωση του καταλόγου των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης οι οποίοι θα συμπεριληφθούν την Συνταγματική Επιτροπή με την σύνθεση της οποίας ασχολείται ο (ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Συρία) ο Στεφαν ντε Μισντούρα . Και αυτό δεν υπήρξε επειδή η Ρωσία δεν ασχολήθηκε με την διαμόρφωση του καταλόγου της αντιπολίτευσης, καθώς τον συντονισμό των σχετικών ενεργειών τον είχε η Τουρκία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα