Δημοσιεύθηκε στις: Πα, Ιούλ 1st, 2016

Πούτιν: Θέλουμε διάλογο με το ΝΑΤΟ για οικοδόμηση εμπιστοσύνης

poutin-3-1Η Μόσχα θα επιχειρήσει να ξεκινήσει διάλογο με το ΝΑΤΟ, για να συμφωνηθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να αποφευχθούν τυχόν συγκρούσεις, μετά από τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βαρσοβία, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο, ο κ. Πούτιν είπε ότι το συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα συγκληθεί μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και ότι οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα μέτρα αποφυγής μιας σύγκρουσης στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.
Ο κ. Νιινίστο από την πλευρά του σημείωσε ότι τα στρατιωτικά αεροσκάφη που πετούν στην περιοχή της Βαλτικής δεν θα πρέπει να κλείνουν τους αναμεταδότες τους, τα συστήματα που διαθέτουν και τα οποία επιτρέπουν την αναγνώρισή τους.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι τους τελευταίους μήνες έχει εντοπίσει πολλά αμερικανικά αεροσκάφη που πλησιάζουν τα σύνορά της αλλά έχουν κλειστούς τους αναμεταδότες τους.
Αναφερόμενος στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο κ. Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα μετακινούσε τα στρατεύματά της πιο κοντά στα σύνορα εάν η Φινλανδία αποφάσιζε να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως εξήγησε, οι ένοπλες δυνάμεις της Φινλανδίας θα αποτελούσαν πλέον τμήμα της στρατιωτικής συμμαχίας της Δύσης και θα βρίσκονταν στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Πιστεύετε ότι θα το αφήναμε ως έχει, να απέχουν τα στρατεύματά μας 1.500 χιλιόμετρα μακριά;», διερωτήθηκε.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo