Ποτάμι: Το πλεόνασμα είναι προϊόν αφαίμαξης της κοινωνίας

Σε ανακοίνωση του το Ποτάμι επισημαίνει ότι «Το πλεόνασμα λοιπόν είναι καρπός ανάπτυξης αλλά προϊόν αφαίμαξης της κοινωνίας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για πλεόνασμα στο 3,9% που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση «το πλεόνασμα δεν είναι καρπός ανάπτυξης αλλά προϊόν αφαίμαξης της κοινωνίας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αφαίμαξη που συνεχίστηκε και το ΄17. Αφαίμαξη που τρέφει ένα κομματικό κράτος (με ρεκόρ πενταετίας στις προσλήψεις εκτάκτων και συνεχή διόγκωση των κυβερνητικών γραφείων). Αφαίμαξη που δεν θα σταματήσει όσο κυβερνούν ιδεοληπτικοί λαϊκιστές που αδιαφορούν για την παραγωγή και την πραγματική οικονομία».

Συγκεκριμένα το Ποτάμι θεωρεί, πως το πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% σημαίνει:

  • Υπερφορολόγηση της Ελλάδας που (ακόμη) εργάζεται και παράγει
  • Αύξηση των προκαταβολών φόρου στις επιχειρήσεις, στους αγρότες και στους ελεύθερους επιχειρηματίες
  • Μη αποπληρωμή των υποχρεώσεων του δημοσίου (τον Δεκεμβρίου τα ληξιπρόθεσμα ανέρχονταν στα 4,554 δις – τον Φεβρουάριο έφτασαν τα 5,048 δις).
  • Καθυστέρηση επιστροφών ΦΠΑ (ανάμεσα σε αυτές και επιστροφές 1 δις που δεν έχουν επεξεργαστεί από τις ΔΟΥ – ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ ξεπερνά τις 350 ημέρες ενώ υπάρχουν επιχειρήσεις που περιμένουν την επιστροφή ΦΠΑ 4,5 χρόνια).

Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε νωρίτερα και εκείνος σχολιάσει μέσω ανάρτησης του στο Twitter τους «πανηγυρισμούς» της κυβέρνησης, συνιστώντας της «να μην πανηγυρίζει για το πλεόνασμα 3,9%. Έχει πολύ δάκρυ μέσα. Πολλούς φόρους και πολλές στερήσεις».

Σχετικά Νέα