Δημοσιεύθηκε στις: Τρ, Ιούλ 26th, 2016

Ποτάμι:Δώσε ερωτήματα στον λαό

αρχείο λήψης (2)«Δώσε ερωτήματα στον λαό», σχολιάζει το Ποτάμι για τις προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που παρουσίασε χθες ο Πρωθυπουργός.

«Επιτέλους ο λαός παίρνει ξανά τον λόγο! Μετά τις διαδηλώσεις των αγανακτισμένων. Μετά τους χορούς και τα νταούλια του δημοψηφίσματος. Μετά τις εξέδρες και τα αγκαλιάσματα με τον Καμμένο. Μετά το λαϊκό προσκύνημα εικόνων και λειψάνων στο Πεντάγωνο», αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του.

Όπως σημειώνει το κόμμα, «ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ξανά στον λαό την δυνατότητα να βγει μπροστά (από τον Σεπτέμβρη), να πανηγυρίσει και να απαντήσει αν συμφωνεί με τις ρηξικέλευθες συνταγματικές προτάσεις αναθεώρησης του κ.Τσίπρα:

– Να υπάρξει λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου; Ναι ή όχι;

– Να γίνεται δημοψήφισμα με συλλογή άνω του 1 εκατομμυρίου υπογραφών; Ναι ή όχι;

– Ο πρωθυπουργός να είναι υποχρεωτικά Βουλευτής ή μπορεί να είναι και κάτι άλλο;

–  Είμαστε υπέρ της ισορροπίας μεταξύ της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, της ταχύτητας στην απονομή της δικαιοσύνης, της ασφάλειας δικαίου αλλά και του σεβασμού των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων; Ή είμαστε κατά της εν λόγω ισορροπίας;

– Να τροποποιηθεί ριζικά η κατάπτυστη διάταξη που ρυθμίζει τα περί της ευθύνης των Υπουργών ή να τροποποιηθεί μερικά;

– Οι Ανεξάρτητες Αρχές να εκλέγονται με 4/5 της Βουλής ή μπορεί και με κάτι λιγότερο;

– Οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας είναι πράγματι εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα ή είναι απλώς ευαίσθητο θέμα;

– Ποια είναι η χρυσή τομή στην ανάγκη για ασφάλεια δικαίου αλλά και για ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης σε έναν κόσμο που διαρκώς μετασχηματίζεται (σ.σ προσοχή ο όρος «μετασχηματίζεται» είναι επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού προφανώς για να μας εισάγει στο επόμενο κεφάλαιο της αναθεώρησης που αφορά την ηλεκτρική ενέργεια)

–  Και τέλος ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου των αγαθών του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας, ναι ή όχι; (σ.σ: επαναλαμβάνουμε ότι η σύνταξη, εξαιρουμένων των ερωτηματικών τύπων, είναι εξ ολοκλήρου του ΣΥΡΙΖΑ)».

«Προσοχή όλα τα παραπάνω αφορούν την συνταγματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ‘Ελλάδα 2021’ και δεν είναι αποσπάσματα σκετς καλοκαιρινής επιθεώρησης», καταλήγει το Ποτάμι.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo