Δημοσιεύθηκε στις: Τε, Ιούλ 22nd, 2015

Πορτογαλία:Διαδήλωση κατά της λιτότητας και της κυβέρνησης

portogalia-diadilosi-diamarturias-kata-tis-litotitas

Δύο μήνες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών,περίπου 5.000 Πορτογάλοι διαδήλωσαν σήμερα μπροστά στο κοινοβούλιο της Λισαβόνας για να απαιτήσουν να δοθεί τέλος στην πολιτική λιτότητας και αλλαγή κυβέρνησης.

«Έξω η κυβέρνηση!», «Όχι στην πολιτική της δεξιάς», ή ακόμη «εναντίον της αβεβαιότητας, για την υπεράσπιση των μισθών!», μπορούσε να διαβάσει κανείς στα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της CGTP, της κυριότερης συνομοσπονδίας συνδικάτων της Πορτογαλίας.»Είναι ώρα να πούμε ‘basta!’ (‘φτάνει πια’) σε αυτή την κυβέρνηση. Πρέπει να πάρουμε έναν άλλο δρόμο και να αναδιαπραγματευτούμε το χρέος με τρόπο ώστε να αποδεσμευτούν πόροι για την ανάπτυξη της χώρας», τόνισε ο Αρμένιου Κάρλους, ο γενικός γραμματέας της CGTP, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας.

Στα πρόθυρα της κήρυξης αθέτησης πληρωμών, η Πορτογαλία είχε αναγκαστεί να ζητήσει τον Απρίλιο του 2011 ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας της ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε αντάλλαγμα, η κεντροδεξιά κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν επίσης «την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών» και αξίωσαν την επαναφορά του 35ώρου στον δημόσιο τομέα, από τις 40 ώρες εργασίας που ισχύουν σήμερα.

Στις εκλογές οι οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν το φθινόπωρο ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2011, διεκδικεί δεύτερη τετραετή θητεία και θα αναμετρηθεί με τον γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιου Κόστα.

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo