Πορτογαλία:Δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές-Κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο

attached_image01774

Σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις οι οποίες δημοσιεύθηκαν χθες Παρασκευή,ενώ απομένουν δυο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου στην Πορτογαλία ούτε ο απερχόμενος δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση – το Σοσιαλιστικό Κόμμα – καταφέρνει να πάρει προβάδισμα.

Συγκεκριμένα,σύμφωνα με τη μία δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Eurosondagem το  Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Αντόνιου Κόστα, του πρώην δημάρχου της Λισαβόνας, συγκεντρώνει το 35,5% των προθέσεων ψήφου (-0,5% σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα) έναντι ενός 34% της κυβερνητικής συμμαχίας υπό τον πρωθυπουργό Πέδρου Πάσους Κουέλιου (-1%).Επίσης,σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση,η οποία  δημοσιεύθηκε από την εβδομαδιαία εφημερίδα Expresso και μεταδόθηκε από το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο SIC, ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός θα μπορούσε ωστόσο να εξασφαλίσει 99 έως 102 έδρες από τις 230 του Κοινοβουλίου, έναντι μόλις 95 έως 101 εδρών για τους σοσιαλιστές.

Παράλληλα,σύμφωνα με τη δεύτερη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από το Πορτογαλικό Καθολικό Πανεπιστήμιο (UCP) και μεταδόθηκε από την πορτογαλική δημόσια τηλεόραση RTP1,ο  κυβερνητικός συνασπισμός προηγείται στις προθέσεις ψήφου, συγκεντρώνοντας 41% έναντι ενός 34% γα το PS.Κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν μοιάζει σήμερα να είναι σε θέση να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο.

Πάντως,σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το σενάριο που προβλέπει ότι ένα κόμμα θα κερδίσει μεν τις περισσότερες ψήφους και μολαταύτα ένα άλλο κόμμα θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες δεν έχει γίνει ποτέ πραγματικότητα από την έλευση της δημοκρατίας στην Πορτογαλία, το 1974, αλλά παραμένει θεωρητικά πιθανό.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα, που έχει συμμαχήσει με τους Πράσινους, συγκεντρώνει ποσοστό 10,3% των προθέσεων ψήφου, ενώ το Αριστερό Μπλοκ ποσοστό 5,2%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Eurosondagem με δείγμα 1.510 ψηφοφόρων. Ένα 20,5% των προσώπων που ερωτήθηκαν δήλωσε ότι είναι ακόμη αναποφάσιστο.

Η δημοσκόπηση του UCP είναι η πρώτη μιας σειράς καθημερινών ερευνών που παρήγγειλε η πορτογαλική δημόσια τηλεόραση. Η έρευνα αυτή, που βασίζεται σε δείγμα 747 προσώπων, δίνει 8% στο Αριστερό Μπλοκ, ποσοστό υψηλότερο αυτού της συμμαχίας Κομμουνιστών και Πρασίνων (7%).

Σχετικά Νέα