Πολιτική κόντρα για τις θέσεις στους παιδικούς σταθμούς

Εκτός παιδικών σταθμών μένουν 30 με 35 χιλιάδες παιδιά, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέα του υπουργείου Εργασίας μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

«Έχουν μείνει 30.000 με 35.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών. Δεν θα μπουν όλα τα παιδιά, διότι δεν έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε ακόμα την υποδομή. Πρέπει να φτιάξουμε σταθμούς, πέρσι έμειναν 10.000 με 15.000 παιδιά εκτός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Δημήτρης Καρέλας, επιρρίπτοντας ευθύνες στους Δήμους που δεν ετοίμασαν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς με τα 15 εκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίστηκαν για τον εν λόγω σκοπό.

Φωτίου: Tο αντικειμενικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς σε ορισμένες περιοχές

Όπως ανέφερε με τη σειρά της λίγες ώρες μετά μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, «το αντικειμενικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς σε ορισμένες περιοχές».

«Η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει. Τον Σεπτέμβριο, οι γονείς που βρουν βρεφονηπιακό σταθμό, θα πάρουν voucher. Το αντικειμενικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς σε ορισμένες περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Φωτίου.

Και συμπλήρωσε ωστόσο, «ότι εξασφαλίστηκαν 15 εκατ. ευρώ από το spending review (εξοικονόμηση δαπανών) και κλήθηκαν όλοι οι δήμοι της Ελλάδος, στους οποίους γνωστοποιήθηκε ότι θα λάβουν 50.000 ευρώ για την ίδρυση ενός βρεφονηπιακού σταθμού ή 75.000 ευρώ για την ίδρυση δύο βρεφονηπιακών σταθμών. Μέχρι σήμερα, έχουν ανταποκριθεί 130 δήμοι».

Με ερώτηση στη Βουλή η αντίδραση της ΝΔ

Στη Βουλή πάει το θέμα των παιδικών σταθμών η ΝΔ, με την τομεάρχη Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκη Κεραμέως να καταθέτει σχετική ερώτηση.

Ολόκληρη η ερώτηση της κ. Κεραμέως:

«Χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών: είναι άδικο και το κάνετε πράξη»

Αθήνα, 31 Αυγούστου 2018

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αφορμή την παραδοχή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας ότι 35.000 παιδιά δεν θα έχουν θέση φέτος σε παιδικούς σταθμούς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:
• Εσωτερικών, κ. Αλέξη Χαρίτση
• Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Έφη Αχτσιόγλου

Θέμα: «Χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών: είναι άδικο και το κάνετε πράξη»

Αθήνα, 31 Αυγούστου 2018

Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, κ. Δημήτρη Καρέλα, φέτος, περίπου 35.000 παιδιά δεν έχουν θέση σε παιδικούς σταθμούς. Για άλλη μια χρονιά, παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες συλλήβδην της Κυβέρνησης ότι κανένα παιδί δε θα μείνει χωρίς θέση σε παιδικό σταθμό, όχι μόνο παραμένουν παιδιά εκτός σταθμών, αλλά ο αριθμός τους είναι κατά πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με πέρυσι.

Κατόπιν των ανωτέρω, και ενώ πλησιάζουμε στην έναρξη του νέου σχολικού έτους, ερωτάσθε:

1. Πόσα παιδιά θα βρεθούν φέτος εκτός παιδικών σταθμών;
2. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το μείζον αυτό ζήτημα, το οποίο πλήττει ευθέως ιδιαιτέρως τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα;
3. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, η βούληση της Κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν 5.000 παιδικοί σταθμοί από τους 3.000 που υπάρχουν σήμερα. Πώς σκοπεύετε να υλοποιήσετε την εν λόγω δέσμευση και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος;
4. Πότε θα εκκινήσει η διαδικασία αναδιανομής των μη χρησιμοποιημένων vouchers;

Η ερωτώσα Βουλευτής»

 

Σχετικά Νέα