Δημοσιεύθηκε στις: Κυ, Απρ 17th, 2016

Ποιούς όρους βάζει το Μαξίμου για τα «έκτακτα μέτρα»

μαξιμουΣυγκλίσεις διαπιστώνει η Αθήνα σε μια πρώτη αποτίμηση των επαφών στην Ουάσιγκτον, αλλά και σημαντικές διαφορές μεταξύ των πλευρών που μετέχουν στη διαπραγμάτευση, όπως τόνισαν κυβερνητικοί κύκλοι.
Το Μαξίμου επιβεβαιώνει την πρόταση των δανειστών για εφεδρικό πακέτο μέτρων που θα εφασμοσθεί μόνο εάν δεν πιαστούν οι δημοσιομικοί στόχοι, διαμηνύει ότι δεν έχει γίνει αποδεκτή μέχρι στιγμής και θέτει ως προϋπόθεση για να συναινέσει το κλείσιμο της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ως σημαντικότερη σύγκλιση την επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) στην Αθήνα, μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

Ιδιαίτερα θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι και η ενισχυμένη κατανόηση για τις «κόκκινες γραμμές» στο αφορολόγητο και τις συντάξεις.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου «επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να φτάσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Συγχρόνως, η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με την συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους -κάτι που αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα.

Θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η ενισχυμένη κατανόηση για τις «κόκκινες γραμμές» στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. Παρά τα σχετικά, δηκτικά, σχόλια στον εγχώριο Τύπο, ούτε μια φορά, στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον, δεν αναφέρθηκε -πόσο μάλλον έγινε αντικείμενο κριτικής- η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε το Eurogroup θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα «πακέτο» που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια.

Είναι επίσης προφανές ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας. Όπως είναι επίσης προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία που να παραβιάζει κάτι που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo