Πιθανό αναπτυξιακό πλεονέκτημα οι πρόσφυγες, κατά τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ

dntrefH εκτίμηση του  επικεφαλής οικονομολόγου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Maurice Obstfeld, είναι ότι παρόλο που η μαζική άφιξη μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενέχει τον κίνδυνο να “επιβαρύνει” τους προϋπολογισμούς των χωρών,ενδέχεται τελικά να αποδειχθεί ένα πλεονέκτημα για την ανάπτυξή τους.

«Η διαχείριση αυτής της ροής των προσφύγων θα επιβαρύνει χωρίς καμία αμφιβολία τους προϋπολογισμούς σε ορισμένα κράτη» δήλωσε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Λίμα, όπου το ΔΝΤ πραγματοποιεί τη γενική συνέλευσή του αυτήν την εβδομάδα.

«Σε κάθε χώρα, η ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων στην αγορά εργασίας συνιστά μια πρόκληση» επισήμανε ο Maurice Obstfeld, που εκτίμησε ότι αυτός ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι ευεργετικός.

«Θα πάρει χρόνο, όμως, σε τελική ανάλυση, αυτό θα είναι θετικό για την ανάπτυξη στην Ευρώπη» τόνισε ο οικονομολόγος.

Ο Maurice Obstfeld υπογράμμισε εξάλλου ότι πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή, μεταξύ αυτών η Ιορδανία, επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από τη μεταναστευτική κρίση.

«Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στην ευρωπαϊκή διάσταση, ωστόσο υπάρχουν χώρες στη Μέση Ανατολή που αντιμετωπίζουν πίεση και το Ταμείο προσπάθησε να βοηθήσει »σημείωσε .

 

Σχετικά Νέα