Πιθανή ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Χαλέπι

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενδέχεται να ψηφίσει μέσα στο Σαββατοκύριακο επί του σχεδίου Απόφασης που έχει καταρτίσει η Γαλλία και απαιτεί να αναπτυχθούν διεθνείς παρατηρητές για να επιτηρήσουν τη διαδικασία απομάκρυνσης των αμάχων από το Χαλέπι, δήλωσε η πρεσβευτίνα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ.

Υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον τάσσεται υπέρ του σχεδίου της Γαλλίας, η Σαμάνθα Πάουερ πρόσθεσε: «ελπίζουμε να ψηφίσουμε αυτό το Σαββατοκύριακο, λόγω της πολύ επείγουσας» φύσης της κατάστασης στην πόλη αυτή της Συρίας.

Η ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στο Χαλέπι θα έπαιρνε «εβδομάδες»

Η αποστολή διεθνών παρατηρητών στη Συρία για να επιβλέψουν τη διαδικασία απομάκρυνσης των αμάχων από περιοχές τις οποίες έλεγχαν μέχρι τώρα αντάρτες θα έπαιρνε «εβδομάδες» καθώς θα απαιτούσε προετοιμασία, αν όχι κι εκπαίδευση, έκρινε σήμερα ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βιτάλι Τσούρκιν.

«Παίρνει εβδομάδες να αναπτυχθούν παρατηρητές», σημείωσε ο Τσούρκιν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. «Χρειάζεται να εκπαιδευτούν άνθρωποι που ξέρουν τι κάνουν, τι επιβλέπουν και πώς χρειάζονται να επιβλέπουν αυτό που επιβλέπουν. Το να φαντάζεται κανένας ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα σε δυο-τρεις μέρες δεν είναι ρεαλιστικό», εξήγησε ο ρώσος διπλωμάτης.

Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ δήλωσε αντίθετα ότι η ανάπτυξη παρατηρητών στο Χαλέπι μπορεί να γίνει πολύ σύντομα. «Μπορεί να υπάρχει μια τάση να περιπλέκονται υπερβολικά τα ζητήματα από αυτούς που δεν θέλουν να γίνει τίποτα–πρέπει να το αποφύγουμε αυτό», είπε η Πάουερ. «Επί του πεδίου, ο ΟΗΕ μας έχει αναφέρει ότι είναι διατεθειμένοι και πρόθυμοι να κάνουν την επιτήρηση, και ότι πιστεύουν ότι η παρουσία τους (…) θα κάνει τη διαφορά».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί να ξαναρχίσει η διαδικασία απομάκρυνσης των αμάχων από το Χαλέπι

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν κάλεσε σήμερα όλα τα μέρη στη Συρία να ξαναρχίσουν τη διαδικασία απομάκρυνσης των αμάχων και των ανταρτών από το Χαλέπι με «ασφαλή» τρόπο.

«Τα Ηνωμένα Έθνη κινητοποιούν όλους τους πόρους και το προσωπικό που διαθέτουν και ζητούν από τα μέρη να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να επιτραπεί η επανέναρξη, με κάθε ασφάλεια, αυτής της διαδικασίας απομάκρυνσης», δήλωσε ο Μπαν στον Τύπο.

Νωρίτερα, η Γαλλία γνωστοποίησε ότι θα πιέσει προκειμένου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγγυηθεί πως η διαδικασία απομάκρυνσης στο Χαλέπι θα γίνει υπό τον συντονισμό διεθνών παρατηρητών, ότι θα διανεμηθεί στην πόλη ανθρωπιστική βοήθεια και ότι τα νοσοκομεία θα προστατευθούν.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φρανσουά Ντελάτρ, δήλωσε ότι θα υποβάλει εντός της ημέρας μια πρόταση για αυτό στο ΣΑ, αμέσως μετά την ενημέρωση που θα κάνει ο Στίβεν Ο? Μπράιεν, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τον συντονισμό της χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας, όσον αφορά την κατάσταση στο Χαλέπι.

Η Ρωσία, βασικός σύμμαχος της Συρίας, που υποστηρίζει στρατιωτικά τις δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει ασκήσει το βέτο που διαθέτει στο ΣΑ έξι φορές για να αποτρέψει την έγκριση αποφάσεων σχετικά με τον συριακό πόλεμο αφότου ξέσπασε το 2011. Η Κίνα έχει ασκήσει το δικό της πέντε φορές για το ίδιο ζήτημα.

Σε μια χωριστή συνεδρίαση του ΣΑ με αντικείμενο το Μεσανατολικό, ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βιτάλι Τσούρκιν είπε ότι η Μόσχα κάνει «κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης» στη Συρία και ειδικά στο Χαλέπι και πρόσθεσε ότι «πιστεύουμε πως το πιο επείγον καθήκον τώρα είναι ο τερματισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας και η επανέναρξη των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων».

Σχετικά Νέα