Πιθανή συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου για το Κυπριακό

Για ενδεχόμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου έκανε λόγο ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Όπως τόνισε, είναι έντονη η πιθανότητα συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, πριν τη διάσκεψη της Γενεύης.
Ωστόσο, σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή, υπάρχουν μεν διαβουλεύσεις, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί καμία συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο, με την ίδια πηγή να επιμένει ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιτυχούς πολυμερής διάσκεψης, εάν δεν έχει προηγηθεί διμερής συνάντηση.
Την ίδια στιγμή ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε την τηλεφωνική επικοινωνία, ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων και της διάσκεψης για την Κύπρο, από τις 9 έως τις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, που είχαν το μεσημέρι ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε και σήμερα ότι «χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία στη Γενεύη».
Επέμεινε ότι «δεν τίθεται θέμα μη εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη της Γενεύης», προσθέτοντας ότι μελετάται και έχουν ζητηθεί γνωματεύσεις για την καλύτερη εκπροσώπησή της.
Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής, ή ο υπουργός Εξωτερικών.
Επίσης, υπογράμμισε ότι η διάσκεψη δεν θα είναι πενταμερής, αλλά πολυμερής, ενώ ανέφερε ότι ενδεχομένως να μη σταλούν προσκλήσεις για συμμετοχή από τα Ηνωμένα Έθνη.
«Δεν είναι θετική εξέλιξη ότι από μόνοι μας εισαγάγουμε στον δημόσιο διάλογο το συγκεκριμένο θέμα», σημείωσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι στη διάσκεψη θα είναι παρόντα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση «και θα έχουν και ρόλο και λόγο».

Σχετικά Νέα