Πηγές Κομισιόν: Είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Θετική υπό όρους και προϋποθέσεις φαίνεται να είναι η Κομισιόν για τη διάθεση κοινωνικού μερίσματος και φέτος από την ελληνική κυβέρνηση λόγω του υπερπλεονάσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κορυφαίες κοινοτικές πηγές, το συνολικό ύψος του κοινωνικού επιδόματος το οποίο έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση, αλλά και οι κατηγορίες των πολιτών που θα το λάβουν, θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών που θα επιστρέψουν στην Αθήνα περί τα τέλη του Νοεμβρίου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, από το επιπλέον πλεόνασμα που θα προκύψει στο τέλος του χρόνου. Αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει με τρόπο που να προσβάλει τους ίδιους τους πολίτες που δοκιμάζονται από την κρίση, αλλά ούτε να θέσει υπό νέους κινδύνους την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα οι θεσμοί αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, έτσι ώστε να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση το αργότερο ως τον Ιανουάριο. «Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν, για να ξεκινήσει μετά μια μεγάλη συζήτηση για το πως θα πορευθεί η ελληνική οικονομία μετά τις 20 Αυγούστου 2018 που λήγει το ισχύον πρόγραμμα» υπογραμμίζουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Κομισιόν, αλλά και της ΕΚΤ, η ελληνική Οικονομία δεν έχει ακόμη εξυγιανθεί σε τέτοιο βαθμό, που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να βγει χωρίς βοήθεια στις αγορές για να δανειστεί.

Κατά τις εκτιμήσεις τους λοιπόν, πιο πιθανό, αλλά και ευκολότερα διαχειρίσιμο σενάριο από όλες τις πλευρές, θα ήταν μια συμφωνία ενός νέου μοντέλου στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που θα περιελάμβανε μια προληπτική πιστωτική γραμμή, περισσότερες μεταρρυθμίσεις και λιγότερα οικονομικά μέτρα για την Ελλάδα, αλλά και μια συμφωνία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σχετικά Νέα