Περισσότεροι από 7.000 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους το 2016 στην Μεσόγειο

7.189 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν από τις αρχές του 2016, η πλειονότητα εξ αυτών στη Μεσόγειο, ένας αριθμός αυξημένος κατά 20% σε σύγκριση με το 2015, γνωστοποίησε την Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση (ΔΟΜ)

Από τους συνολικά 7.189 νεκρούς ή αγνοουμένους που καταγράφηκαν έως την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016, οι 4.812 χάθηκαν επιχειρώντας τον διάπλου της Μεσογείου προκειμένου να φθάσουν στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία, διευκρίνισε ο ΔΟΜ.

Αυτό αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο 20 θανάτους την ημέρα και ο συνολικός απολογισμός θα μπορούσε επομένως να αυξηθεί περαιτέρω έως το τέλος του έτους κατά 200 έως 300 νεκρούς, προειδοποίησε ο διεθνής οργανισμός σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Ο διάπλους της Μεσογείου, τον οποίο επιχείρησαν σχεδόν 360.000 επίδοξοι μετανάστες από τις αρχές του έτους, παραμένει η επικινδυνότερη διαδρομή, όπου έχει καταγραφθεί το 60% και πλέον των θανάτων ή εξαφανίσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε την Παρασκευή ο ΔΟΜ, 88 άνθρωποι αγνοούνται μετά το ναυάγιο ενός πλοίου που μετέφερε 114 επιβάτες στα ανοιχτά της Ζαουίγια στη Λιβύη. Αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται από λιβυκές πηγές.

Ο ΔΟΜ επισημαίνει επιπλέον ότι ο αριθμός των θανάτων των μεταναστών σε άλλες περιοχές του κόσμου επίσης αυξήθηκε φέτος, ειδικά στη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Αφρική, την Κεντρική και τη Λατινική Αμερική και στα σύνορα μεταξύ του Μεξικού και των ΗΠΑ.

Σχετικά Νέα