Περίπου 13.000 αφρικανοί μετανάστες απομακρύνθηκαν από τη Λιβύη από τον Δεκέμβριο

Περίπου 13.000 αφρικανοί μετανάστες κατέστη δυνατό να απομακρυνθούν από τη Λιβύη το χρονικό διάστημα από τις αρχές Δεκεμβρίου ως χθες, γνωστοποίησε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, σχεδόν δύο μήνες μετά τις αποκαλύψεις για τη σκλαβιά μεταναστών στη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής, οι οποίες προκάλεσαν σάλο σε διεθνές επίπεδο.

 

Στις αρχές του Δεκεμβρίου, η Αφρικανική Ένωση είχε ανακοινώσει ότι θα αναλάμβανε να επαναπατρίσει 20.000 μετανάστες ως τα μέσα του Ιανουαρίου, και παρότι ο Μούσα Φάκι αναγνώρισε ότι υπάρχει «λίγη καθυστέρηση», διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία βρίσκεται ακόμα «σε εξέλιξη».

«Βρισκόμαστε γύρω στις 13.000» επαναπατρισμούς, σημείωσε ο Φάκι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της Αφρικανικής Ένωσης στις Αντίς Αμπέμπα.

«Παραλαμβάνουμε (σ.σ. μετανάστες) καθημερινά (…), τα δύο τρίτα έχουν πλέον επαναπατριστεί και η διαδικασία συνεχίζεται».

Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την πώληση μεταναστών «ως σκλάβων» στη Λιβύη, εννιά ευρωπαϊκές και αφρικανικές χώρες, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικανικής Ένωσης, αποφάσισαν να διεξαγάγουν «επιχειρήσεις επείγουσας απομάκρυνσης» μεταναστών που έχουν πέσει θύματα διακινητών.

Οι επαναπατρισμοί μεταναστών και προσφύγων γίνονται κυρίως με πτήσεις αεροσκαφών που μισθώνουν αφρικανικές χώρες. Ο Νίγηρας και η Ρουάντα προσφέρουν άσυλο σε εκείνους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Η Λιβύη, όπου δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και διάφορες ένοπλες ομάδες διεκδικούν η καθεμιά για λογαριασμό της την εξουσία, βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι τον Οκτώβριο του 2011.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα