Πενς: Πριν το τέλος του 2019 θα μεταφερθεί η πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, που έγινε δεκτός με τιμές και ευγνωμοσύνη από το Ισραήλ, αναφέρθηκε σήμερα στην πιθανότητα μιας «νέας εποχής» στις προσπάθειες για ειρήνη με τους Παλαιστίνιους, παρά την οργή και το μποϊκοτάζ της επίσκεψής του από τους τελευταίους.

«Βρίσκομαι εδώ με την ελπίδα ότι είμαστε στην αυγή μιας νέας εποχής όπου θα επαναληφθούν οι συνομιλίες για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση που επηρεάζει την περιοχή αυτή εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Πένς, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Πένς έφθασε χθες βράδυ στο Ισραήλ για μια επίσκεψη μικρότερη των 48 ωρών σε ένα υπόβαθρο ισραηλινής ευγνωμοσύνης και παλαιστινιακής οργής, μετά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σε ομιλία του στο ισραηλινό κοινοβούλιο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ανέφερε πως η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ θα ανοίξει στην Ιερουσαλήμ πριν από το τέλος του 2019.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «ασκούν ισχυρή πίεση» στους Παλαιστίνιους ηγέτες προκειμένου να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών, είπε ακόμη, αναφερόμενος στην απόφαση της παλαιστινιακής ηγεσίας να παγώσει τις επαφές με τους Αμερικανούς αξιωματούχους μετά την ανακοίνωση του Tραμπ για την Ιερουσαλήμ.

«Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε Ιστορία. Διόρθωσε μια αδικία 70 χρόνων, κράτησε την υπόσχεσή του προς τον αμερικανικό λαό ανακοινώνοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τελικά πως η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ», είπε.

«Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ και ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεκινήσει αμέσως τις ετοιμασίες για τη μεταφορά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ (…) Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών θα ανοίξει πριν από το τέλος του επόμενου έτους στην Ιερουσαλήμ», είπε, υπό καταιγισμό χειροκροτημάτων.

Η ομιλία του διακόπηκε για λίγο όταν Άραβες Ισραηλινοί βουλευτές ύψωσαν πανό διαμαρτυρίας στα αραβικά και αγγλικά που έγραφαν «Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης» προτού απομακρυνθούν από την αίθουσα.

Ο Πενς αντέδρασε λέγοντας με χαμόγελο: «Με ταπεινόφροσύνη στέκομαι ενώπιον αυτής της παλλόμενης δημοκρατίας», δήλωσε.

Σχολιάζοντας την ομιλία του Πενς, ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, είπε: «Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να παίξουν ρόλο μεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία πρέπει να είναι δίκαιος μεσολαβητής και πρέπει να συμμορφώνονται με τα (διεθνή) ψηφίσματα».

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είπε ακόμη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν «ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Ο Πενς είπε πως η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε το 2015, επί προεδρίας Ομπάμα, ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία) και το Ιράν για τις πυρηνικές δραστηριότητες της Ισλαμικής Δημοκρατίας ήταν «καταστροφή» και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποδεσμευθούν «αμέσως» από τη συμφωνία αυτή, αν δεν βελτιωθεί.

Σχετικά Νέα