Πενς από το Τόκιο: Η υπομονή μας προς τη Β. Κορέα εξαντλείται

Από το Τόκιο στο οποίο βρίσκεται πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη ο Μάικ Πενς δήλωσε ότι το πολλαπλό πυραυλικό πλήγμα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά της Συρίας, αλλά και ο βομβαρδισμός με τη συμβατικού τύπου αμερικανική υπέρ-βόμβα κατά του Αφγανιστάν, έδειξαν πρακτικά την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον προκειμένου να επιλύσει και το πρόβλημα με τη Βόρεια Κορέα.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε σήμερα από το Τόκιο ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τη Βόρεια Κορέα. Ο ίδιος έδωσε έμφαση στην αποφασιστικότητα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να συνεργαστεί με την Ιαπωνία, την Κίνα, αλλά και τη Νότια Κορέα, προκειμένου η κλιμάκωση της έντασης να εκτονωθεί ειρηνικά.

“Κατανοούμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο λαός της Ιαπωνίας μετά την κλιμάκωση της έντασης στη θαλάσσια περιοχή” που τη χωρίζει από την Κορεατική Χερσόνησο. Είμαστε μαζί σας κατά 100%,” δήλωσε ο Πενς στο Τόκιο πριν από το μεσημεριανό γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι υποστηρίζει τη στάση του Τραμπ που έχει δηλώσει ότι η “στρατηγική υπομονή” με τη Βόρεια Κορέα εξαντλήθηκε, ενώ όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές.

Η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε έναν αριθμό πυραυλικών και πυρηνικών δοκιμών παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ενώ έκανε και μία αποτυχημένη πυραυλική εκτόξευση προχθές, μία ημέρα μετά τους επίσημους εορτασμούς για την “Ημέρα του Ήλιου” και τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση που την χαρακτήρισε.

Το μεσημεριανό γεύμα εργασίας μεταξύ του Πενς και του Άμπε εκτιμάται ότι θα επικεντρωθεί σε θέματα ασφάλειας, ενώ διεξάγεται πριν από τη συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Τάρο Άσο, με τον οποίο θα συζητήσει ζητήματα οικονομικής συνεργασίας.

Ο Πενς απογειώθηκε για το Τόκιο, από μία αμερικανική στρατιωτική βάση στα νότια της Σεούλ, έχοντας διαβεβαιώσει την ηγεσία της χώρας για τη σθεναρή συμμαχία αποφασιστικής σημασίας, μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Παράλληλα, προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα, που έχει πραγματοποιήσει μια σειρά πυραυλικών και πυρηνικών δοκιμών, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι η “εποχή της στρατηγικής υπομονής” των ΗΠΑ έχει λήξει.

Η Βόρεια Κορέα έχει πολλές απειλήσει με καταστροφή την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, αλλά και τις ΗΠΑ, ενώ η Πιονγιάνγκ επιμένει στην επιθετική πολιτική που ασκεί, μετά και την αποτυχημένη πυραυλική εκτόξευση που πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, Κιμ Ιν Ριόνγκ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τη δημιουργία “μιας κατάστασης κατά την οποία μία πυρηνική σύγκρουση μπορεί να ξεσπάσει οποιαδήποτε στιγμή” τονίζοντας ότι η επόμενη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας θα γίνει “σε χρόνο και τόπο, που θα αποφασιστούν από την βορειοκορεατική ηγεσία.”

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Χαν Σονγκ-Ριόλ δήλωσε στο BBC ότι οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων θα εξακολουθήσουν να γίνονται “σε εβδομαδιαία, μηνιαία, αλλά και ετήσια βάση.”

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Χουάνγκ Γκιο-αν δήλωσε στη διάρκεια σημερινής κυβερνητικής σύσκεψης ότι η Σεούλ θα ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, ενώ μπορεί να συνεργαστεί στενά με το Πεκίνο, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει επιτυχώς την απειλή της Βόρειας Κορέας. “Πρέπει να μείνουμε όρθιοι και να υπερασπίσουμε τη χώρας μας και το λαό μας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χουάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα έχει προειδοποιήσει ότι θα εξαπολύσει προληπτικό πυρηνικό πλήγμα κατά των ΗΠΑ, στην περίπτωση που προκληθεί, τονίζοντας ότι έχει αναπτύξει διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο μεγάλης ακτίνας δράσης, ο μπορεί να πλήξει κεντρικές περιοχές των ΗΠΑ. Ωστόσο, τόσο αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, όσο και ειδικοί στην πυραυλική τεχνολογία εκτιμούν ότι η Πιονγιάνγκ απέχει από την υιοθέτηση της απαραίτητης τεχνολογίας, που θα την καθιστούσε τεχνολογικά και πυραυλικά ικανή να εξαπολύσει πυρηνικό πλήγμα κατά της αμερικανικής ενδοχώρας.

Ο Πενς από την πλευρά του, δήλωσε χθες ότι κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ έδειξε την αποφασιστικότητά του συστήνοντας στην Πιονγιάνγκ “να μην δοκιμάσει την αποφασιστικότητά του ή την ισχύ πυρός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου.”

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η χρήση πολεμικών μέσων παραμένει ανοιχτή στην αντιμετώπιση της απειλής από τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, με δεδομένο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε συνέπειες μαζικού πολεμικού πλήγματος και μεγάλο αριθμό απωλειών για τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το ουσιαστικό πεδίο ενδιαφέροντος για την Ουάσιγκτον, παραμένει η επιβολή σκληρότερων οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων.

Όταν ρωτήθηκε χθες σχετικά ο Τραμπ από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News Channel, δήλωσε ότι δε θέλει να “τηλεγραφήσει” τα σχέδια του, όπως έπραττε η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον, δηλώνουν ότι οι νέες κυρώσεις είναι ενδεχόμενο να περιλαμβάνουν την εφαρμογή πετρελαϊκού εμπάργκο, μία διεθνή απαγόρευση πτήσεων για τον κρατικό αερομεταφορέα της Βόρειας Κορέας, τη διεξαγωγή ελέγχων στα εμπορικά της πλοία, αλλά και την επιβολή κυρώσεων στις κινεζικές τράπεζες που συνεργάζονται με το καθεστώς της Πιονγιάνγκ.

Παράλληλα, τονίζουν ότι στην επιτυχία της εφαρμογής νέων σκληρότερων κυρώσεων, είναι καθοριστικός ο ρόλος που μπορεί να έχει η Κίνα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ δήλωσε ότι η Κίνα έχει κάνει μερικά “σημαντικά βήματα” παρά το γεγονός ότι παραμένει ν’ αποδειχτεί πόσο αποτελεσματικά θα είναι στην κλιμάκωση των κυρώσεων.

Σχετικά Νέα