ΠΓΔΜ: Εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή η συμφωνία των Πρεσπών

Το πράσινο φως στη συμφωνία των Πρεσπών άναψε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής της ΠΓΔΜ, προλειαίνοντας το έδαφος για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου και από την Ολομέλεια, κατά την αυριανή ψηφοφορία.

Από το βήμα της Επιτροπής, ο Νικολά Ντιμιτρόφ, υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, υποστήριξε ότι «αυτές οι ημέρες είναι ιστορικές», ενώ τόνισε ότι «η συμφωνία υποδηλώνει υπευθυνότητα και πατριωτισμό».

Το νομοσχέδιο για τη συμφωνία εισήχθη στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου η ΠΓΔΜ να δώσει το «παρών» ως προσκεκλημένη χώρα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., την επόμενη εβδομάδα.

«Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου η Ελλάδα να μην θέσει εμπόδια στην έναρξη της διαδικασίας εισόδου της χώρας στην Ε.Ε.» εξήγησε ο Ντιμιτρόφ.

Η νέα συμφωνία, έσπευσε να προσθέσει, λαμβάνει υπόψη την αύξηση της ευημερίας και της ασφάλειας της χώρας.

Από τις διαδικασίες της Επιτροπής απουσίαζαν οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, το οποίο έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία του με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής είναι προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη. Μετά την κοινοβουλευτική έγκριση, ο πρόεδρος Ιβάνοφ θα έχει περιθώριο επτά ημερών προκειμένου να υπογράψει το νομοθέτημα.

Εάν, ωστόσο, αποφασίσει να κάνει χρήση του βέτο -καθώς ο ίδιος έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία του- η συμφωνία θα επιστρέψει στη Βουλή. Τότε, για την έγκρισή της θα απαιτηθεί η απόλυτη πλειοψηφία επί των παραβρισκόμενων βουλευτών.

Σχετικά Νέα