Παρασκευόπουλος: Καταγγέλλει συντονισμένη προσπάθεια σε βάρος του

Για «συντονισμένη προσπάθεια» με στόχο την  «ανακάλυψη ατοπημάτων στην νομοπαρασκευαστική δραστηριότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων» κάνει λόγο σε ανακοίνωση του το υπουργείο Δικαιοσύνης. b92baa57c1bcc790a2d2356ec13eae36

Αφορμή δημοσίευμα  το οποίο αναφέρεται σε «διάταξη πρόκληση» με την οποία «δρομολογείται η  απελευθέρωση του Νίκου Ρωμανου» και αφορά την αλλαγή του τρόπου χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών των κρατουμένων με «βραχιολάκι».

Μάλιστα, το δημοσίευμα χαρακτηρίζει «λάδι στη φωτιά» την ρύθμιση που προωθείται  και σύμφωνα με την οποία δεν θα είναι απαραίτητη η κρίση του ανακριτή ώστε να ανάψει το «πράσινο φως»  για την σχετική άδεια αλλά το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο των φυλακών «την ώρα που ο Πανούσης φοβάται και απειλείται» .

Το υπουργείο Δικαιοσύνης , πάντως, επισημαίνει πως θεωρεί ότι ο εισαγγελέας – επόπτης της φυλακής και τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου είναι οι πλέον αρμόδιοι να αποφασίσουν για το θέμα και υπογραμμίζει πως «θα ακούσει στο πλαίσιο της ανοιχτής διαβούλευσης με πολύ προσοχή τους αντιλόγους, θα επεξεργαστεί τα κείμενα και θα προτείνει τις θέσεις που προάγουν την κοινωνική ασφάλεια και το κράτος δικαίου».

Συγκεκριμένα το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει στην ανακοίνωση του:

«Η συντονισμένη προσπάθεια για ανακάλυψη ατοπημάτων στην νομοπαρασκευαστική δραστηριότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη. Σειρά τώρα έχει η γνωστή ρύθμιση για τις εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων με «βραχιολάκι». Το Υπουργείο προκρίνει να επαφίεται η σχετική κρίση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της φυλακής, το οποίο προεδρεύεται από εισαγγελέα. Λόγος: ο εισαγγελέας – επόπτης της φυλακής είναι γνώστης, όχι μόνο της κατηγορίας ή της καταδίκης, αλλά και της πορείας του κρατουμένου και των συνθηκών της εκτέλεσης της ποινής, δεδομένα τα οποία συνήθως δεν είναι γνωστά στον ανακριτή της υποθέσεως. Θεωρεί άραγε κανείς ακατάλληλους για τη σχετική κρίση τον εισαγγελέα και τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου;

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης πάντως επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά: θα ακούσει στο πλαίσιο της ανοιχτής διαβούλευσης με πολύ προσοχή τους αντιλόγους, θα επεξεργαστεί τα κείμενα και θα προτείνει τις θέσεις που προάγουν την κοινωνική ασφάλεια και το κράτος δικαίου. Παρακάμπτει τις κραυγές και ευχαριστεί τους πολίτες και τους αρμόδιους που συμβάλλουν με τα σχόλια τους στην ευρύτερη νομοπαραγωγική διαδικασία».

Σχετικά Νέα