Παραμένουν προς το παρόν ανοικτά τα σύνορα της Τουρκίας με το βόρειο Ιράκ

Τα σύνορα της Τουρκίας με το βόρειο Ιράκ παραμένουν ανοικτά, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξακολουθήσουν να παραμένουν ανοικτά, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Τελωνείων, ο οποίος πρόσθεσε πως ο αριθμός των φορτηγών που διέρχονται από τα σύνορα έχει μειωθεί.

Ο Bulent Tufenkci είπε επίσης πως δεν πιστεύει ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στο εμπόριο της Τουρκίας με τη Βαγδάτη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan έχει πει πως οι Κούρδοι του Ιράκ θα πεινάσουν, αν η χώρα του σταματήσει τη ροή φορτηγών και πετρελαίου κατά μήκος των συνόρων, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία μπορεί να λάβει στρατιωτικά και οικονομικά μέτρα εναντίον του γείτονά της έπειτα από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία των Κούρδων.

«Η συνοριακή πύλη Χαμπούρ είναι ανοικτή προς το παρόν, βλέπουμε πως ο αριθμός των οχημάτων που διέρχονται έχει μειωθεί», δήλωσε ο Tufenkci, αναφερόμενος στο κυριότερο σημείο διέλευσης των συνόρων με το βόρειο Ιράκ.

«Το ότι η συνοριακή πύλη Χαμπούρ παραμένει ανοικτή προς το παρόν δεν σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να παραμένει ανοικτή», είπε, σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση.

«Μπορούμε να συνεχίσουμε τις εμπορικές ανταλλαγές με την ιρακινή κεντρική κυβέρνηση μέσω του Ιράκ ή μέσω θαλάσσης ή αεροδιαδρόμων», είπε ο Tufenkci.

Αναστέλλονται πτήσεις

Στο μεταξύ, η αεροπορική εταιρία του Λιβάνου Middle East Airlines (ΜΕΑ) θα αναστείλει τις πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο της Αρμπίλ στο βόρειο Ιράκ από την Παρασκευή, επικαλούμενη απόφαση της ιρακινής κυβέρνησης να αναστείλει τις διεθνείς πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο, δήλωσε τηλεφωνικώς ο πρόεδρος της MEA Mohammed al Hoot.

«Προς το παρόν, σταματάμε. Η τελευταία πτήση είναι στις 29 του μηνός, μέχρις ότου επιλύσουν το ζήτημα», δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters.

Αλλά και η αιγυπτιακή αεροπορική εταιρία EgyptAir θα αναστείλει τις πτήσεις της προς και από το Αρμπίλ από την Παρασκευή, όπως δήλωσαν σήμερα δύο πηγές της εταιρίας τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την αποστολή ειδοποίησης από την Ιρακινή Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας προς ξένες αεροπορικές εταιρίες στην οποία αναφέρει ότι οι διεθνείς πτήσεις προς την Αρμπίλ και τη Σουλεϊμανίγια θα ανασταλούν στις 15: 00 ώρα Γκρίνουιτς (18:00 ώρα Ελλάδας) και πως θα επιτρέπονται μόνον εσωτερικές πτήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα