Παραμένουν άμαχοι και τραυματίες στο Χαλέπι κατά τη δεύτερη ημέρα της «ανθρωπιστικής» εκεχειρίας

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-1Σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα της «ανθρωπιστικής» εκεχειρίας που κήρυξε η Μόσχα στο Χαλέπι, δεν πραγματοποιήθηκε καμία απομάκρυνση τραυματιών από την περιοχή της πόλης που βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών και κανείς δεν χρησιμοποίησε τους διαδρόμους που έχουν δημιουργηθεί για τη διέλευση των αμάχων και των ανταρτών.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,ο συριακός και ο ρωσικός στρατός έχουν διακόψει από την Τρίτη το πρωί τους βομβαρδισμούς εναντίον του Χαλεπιού, οι οποίοι ξεκίνησαν στις 22 Σεπτεμβρίου εναντίον των συνοικιών που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών και έχουν προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων.

Σήμερα, δεύτερη ημέρα της «ανθρωπιστικής» εκεχειρίας, τα οκτώ περάσματα που έχουν δημιουργηθεί για να διαφύγουν οι άμαχοι και οι αντάρτες από την πόλη ήταν άδεια.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε χθες Πέμπτη τους Σύρους αντάρτες ότι «παραβίασαν την εκεχειρία» και ότι «εμποδίζουν την απομάκρυνση του πληθυσμού».

«Δεν υπάρχει καμία κίνηση στους διαδρόμους στις ανατολικές συνοικίες. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταγράψει καμία διέλευση αμάχων ή μαχητών», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, έχουν δημιουργηθεί οκτώ διάδρομοι –έξι για τους άμαχους, τους τραυματίες και τους ασθενείς—και δύο για την αποχώρηση των ανταρτών, όμως τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι άμαχοι.

Αρχικά η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι η «ανθρωπιστική εκεχειρία» θα διαρκεί έντεκα ώρες την ημέρα, όμως χθες παρέτεινε την εκεχειρία για 24 ώρες, δηλαδή ως σήμερα το βράδυ, ενώ ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η Ρωσία θα διατηρήσει την εκεχειρία ως αύριο, Σάββατο, το βράδυ.

Κάμερες του ρωσικού στρατού, που καταγράφουν τις κινήσεις στους δύο διαδρόμους που έχουν δημιουργηθεί για τους αντάρτες και μεταδίδουν εικόνες στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, έδειχναν σήμερα το πρωί σταθμευμένα ασθενοφόρα και ένοπλους στρατιώτες, χωρίς καμία δραστηριότητα.

Ο ΟΗΕ ήλπιζε να μπορέσει να διασφαλίσει σήμερα την απομάκρυνση των πρώτων αμάχων, την ώρα που συνολικά 200 άνθρωποι τραυματίες ή ασθενείς πρέπει να φύγουν άμεσα από τις συνοικίες του Χαλεπιού που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών. Παρόλα αυτά ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι οι απομακρύνσεις δεν μπόρεσαν αν ξεκινήσουν όπως ήταν προγραμματισμένο διότι δεν ήταν ασφαλές.

Σχετικά Νέα