Παραγωγικοί φορείς Θεσσαλονίκης: Η συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό ήταν μία από τα ίδια

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης,  εμφανίζονται απαισιόδοξοι μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό.

«Δυστυχώς, η συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό ήταν μία από τα ίδια. Πάλι μεγάλα λόγια για μείωση των φόρων, αλλά μετά το 2019, πάλι υποσχέσεις για βελτίωση της οικονομίας, πάλι χαμόγελα και γλυκανάλατα σχόλια την ώρα που η αγορά “βουλιάζει” και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις “στενάζουν”, μη γνωρίζοντας εάν θα υπάρχουν αύριο» δήλωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

«Ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει και πέρυσι τον ακατάσχετο λογαριασμό στις επιχειρήσεις»

Ο Μ. Ζορπίδης χαρακτήρισε, δε, τη συνάντηση «αποκαρδιωτική». «Οι πολιτικοί τάζουν χωρίς να υλοποιούν και δεν με ενδιαφέρουν πια. Όταν ο πρωθυπουργός μιλά για μείωση άμεσων και έμμεσων φόρων μετά το 2019, εγώ απλώς απαντώ “θα ζούμε για να ζήσουμε την εποχή των λιγότερων φόρων; Θα υπάρχουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα για να ανακουφιστούν;”».

Για τον ακατάσχετο λογαριασμό στις επιχειρήσεις, ο κ. Ζορπίδης είπε: «Τον είχε εξαγγείλει πέρυσι. Τόσο στην ομιλία του στη ΔΕΘ όσο και στις αντίστοιχες συναντήσεις πέρυσι, μας είχε διαβεβαιώσει ότι το μέτρο θα ψηφιστεί. Φέτος μας είπε ότι θα το θέσει στην τρόικα για να πάρει την έγκρισή της. Αναρωτιέμαι τι σημασία και τι αξία έχουν τέτοιες συναντήσεις εάν οι πολιτικοί μας δεν κάνουν πράξη τα όσα εξαγγέλλουν».

«Δεν προχωράνε τα πράγματα»

«Δεν προχωράνε τα πράγματα» είπε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Δημήτρης Μπακατσέλος, και πρόσθεσε: «Δεν περιμένω να γίνουν θαύματα, αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες μονομερείς ενέργειες και να ανακουφιστεί το επιχειρείν στη χώρα μας».

Ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις, θέματα φορολογικά και ασφαλιστικά, αλλά και ταχύτερη εξέλιξη στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, είναι «ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε βάθος και πιο γρήγορα» επισήμανε ο κ. Μπακατσέλος και συνέχισε: «Δεν θέλω να δω άλλες επιχειρήσεις να κλείνουν. Πρέπει θέματα όπως ανεργία, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και παραεμπόριο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και να περιοριστούν σημαντικά».

«Στη χώρα γίνονται απορρυθμίσεις και όχι μεταρρυθμίσεις»

Ο γενικός γραμματέας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Δημήτρης Βαριάμης, υποστήριξε πως από τη συνάντηση «δεν υπήρξαν αποτελέσματα». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα κινείται με πιλότο που βρίσκεται εκτός της χώρας». Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται εθνική συνεννόηση και κοινωνικός διάλογος συνεχώς και όχι μια με δύο φορές το χρόνο. Τα ζητήματα είναι πολλά και φλέγοντα».

Ο κ. Βαριάμης τόνισε: «Στη χώρα γίνονται απορρυθμίσεις, και όχι μεταρρυθμίσεις, και για να στηθεί το καινούριο χρειάζεται στενή επαφή όλων των εμπλεκομένων, αλλά και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, ώστε να υπάρξουν τα στελέχη εκείνα που τη θεωρία θα την θέτουν σε πράξη, άμεσα και αποτελεσματικά».

«Πρέπει να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις»

«Στην ευχέρεια του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να κάνει κάποια πράγματα και να ανακουφίσει τις επιχειρήσεις στη χώρα μας» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, προσθέτοντας ότι «το ζητούμενο, όμως, είναι τι μπορεί να κάνει. Τι θα του επιτρέψουν οι θεσμοί και πότε». Όπως είπε ο ίδιος, ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις, φορολογία, ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια, είναι «τα μεγάλα ζητούμενα που η επίλυσή τους θα δώσει ώθηση στο επιχειρείν στη χώρα».

«Δεν έδωσε σημαντικές υποσχέσεις»

Με την φράση «δεν έδωσε σημαντικές υποσχέσεις, κάτι μόνο για τις ασφαλιστικές εισφορές των φυσικών προσώπων» περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, Κυριάκος Λουφάκης, εκφράζοντας δε την ελπίδα «να είναι αλήθεια αυτό που είπε, ότι είναι προ πυλών η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ».

Τονίζοντας ότι το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα παραμένει δύσκολο και επιδεινώνεται, ο κ. Λουφάκης επισήμανε ότι μπορεί μεν στο 6μηνο φέτος οι ελληνικές εξαγωγές να «έτρεξαν» με +18,5%, ωστόσο αντίστοιχη ήταν και η πορεία των εισαγωγών, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να μεγαλώνει».

«Η φετινή ΔΕΘ θα είναι η καλύτερη των τελευταίων 20 ετών»

Την εκτίμησή του ότι η φετινή 82η ΔΕΘ θα είναι η καλύτερη των τελευταίων δέκα χρόνων, διατύπωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Αναστάσιος Τζήκας, υπογραμμίζοντας ότι «στρατηγικός στόχος της εταιρείας είναι από την επόμενη ημέρα κιόλας της διοργάνωσης, η Θεσσαλονίκη να να καταστεί εκθεσιακό hub για τα κινέζικα προϊόντα που θέλουν να πάρουν τον δρόμο της Ευρώπης». Μεταξύ άλλων, ο κ. Τζήκας επισήμανε ότι στόχος της διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo είναι η ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση της δικτύωσης της έκθεσης στην παγκόσμια αγορά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα