Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Ακιντζί ο Αναστασιάδης

det_cna_f634544679484439e9135f6470d4f2f0c-thumb-largeΟ Kύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως κατά τη σημερινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο της εντατικοποιημένης φάσης των συνομιλιών υπήρξε πρόοδος.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η συνάντηση ήταν παραγωγική και ασχολήθηκαν με τα θέματα αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης και των συνιστωσών πολιτειών. «Υπήρξε πρόοδος και υπάρχει ένα καλό έδαφος για να καταλήξουμε», τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «στην επόμενη συνάντηση θα συνεχίσουμε συζητώντας τις αρμοδιότητες του κράτους για σύναψη διεθνών Συνθηκών και το θέμα των Για το οικονομικό κόστος της λύσης του Κυπριακού  ο κ. Αναστασιάδης είπε «να μην προτρέχουμε, θα υπάρξει μια διεθνής εκστρατεία για να υπάρξει η πραγματική οικονομική βοήθεια σε περίπτωση λύσης για να αντιμετωπίσουμε το κόστος των αποζημιώσεων, το κόστος της επανεγκατάστασης, αλλά και μέσα από τις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες».

Εάν υπάρξει, είπε, ανάγκη για βοήθεια επί δανεισμού για να συμπληρώσουμε έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί ο λαός με φορολογίες κ.λπ. ενδέχεται μία από τις δυνατότητες που έχουμε και ιδιαίτερα εάν διαφανεί ότι υπάρχει περισσότερος πλούτος φυσικού αερίου, τότε ένα ελάχιστο μέρος, να συνδράμει στο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα πρέπει αντιμετωπιστούν με όσους ενδεχόμενα επιλέξουν ως θεραπεία την αποζημίωση.

«Δεν σημαίνει ότι θα διαθέσουμε τον φυσικό πλούτο για να πληρώσουμε υποχρεώσεις άλλων. Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνεισφέρει. Θα επιζητήσουμε διεθνή βοήθεια, όχι μέσα από διεθνή διάσκεψη δωρητών, αλλά μέσα από διμερείς επαφές και εάν εναπομένει κάποιο ποσό, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό που είναι δίκαιο ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που ενδεχόμενα να προκύψουν από οικονομικής πλευράς, να διατεθεί μακροχρόνια ένα μέρος από τις εισροές του φυσικού πλούτου». «Ήδη», είπε, «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καθορίσει πώς θα διανεμηθεί αυτός ο φυσικός πλούτος μέσα από τη δημιουργία του εθνικού ταμείου από τις εισροές μέσα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων».

Ερωτηθείς ποια είναι τα μηνύματα για το Κυπριακό που θέλει η Λευκωσία να διαβιβάσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον ΓΓ του ΟΗΕ κατά την αυριανή συνάντηση τους στην Αθήνα, ο Κύπριος Πρόεδρος  είπε ότι αυτά είναι «οι βασικές αρχές στις οποίες εμμένουμε για μια λειτουργική, βιώσιμη λύση που να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και να αντιμετωπίζει προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν αν δεν ληφθούν υπόψη οι βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου αλλά και της ΕΕ».

Ανακοίνωσε ότι μόλις πριν λίγο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με πρωτοβουλία του Ελληνα Προέδρου, «πάνω στην ίδια γραμμή, διότι θα έχουν και οι δύο (ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας) συναντήσεις (με τον ΓΓ του ΟΗΕ). Οφείλω να πω ότι ήταν πρωτοβουλία του Έλληνα Προέδρου με τον οποίον έχουμε εναρμονιστεί ακριβώς στα ίδια πλαίσια όπως και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό».

Σχετικά Νέα