Παρίσι: Συγκρούσεις μαθητών με την αστυνομία (Βίντεο)

Συνεχίζονται στη Γαλλία οι πολυήμερες κινητοποιήσεις (κυρίως νέων) που αντιδρούν στην κακοποίηση και τον βιασμό με γκλοπ ενός νεαρού που διαμένει στα φτωχά προάστια,  από αστυνομικούς. Σε προγραμματισμένο μαθητικό συλλαλητήριο στη γαλλική πρωτεύουσα στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες, σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε κατασταλτικές δυνάμεις της αστυνομίας και διαδηλωτές.

Η αστυνομία ανέφερε ότι προσήγαγε οκτώ ανθρώπους έπειτα από μεμονωμένες αψιμαχίες με νεαρούς που πετούσαν αντικείμενα και προκαλούσαν ζημιές σε ιδιωτική περιουσία στο περιθώριο μιας κατά τα άλλα σχετικά ειρηνικής διαδήλωσης.

Η διεύθυνση της εκπαίδευσης του Παρισιού ανέφερε πως περισσότερα από δέκα σχολεία αποτέλεσαν στόχο νεαρών που συγκέντρωσαν κάδους σκουπιδιών και άλλα αντικείμενα στις πύλες εισόδου. Σε μία περίπτωση, ένας υποδιευθυντής σχολείου τραυματίστηκε από πυροσβεστήρα που εκσφενδόνισαν διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τον φερόμενο βιασμό ενός 22χρονου κατά την προσαγωγή του στις 2 Φεβρουαρίου στην περιοχή Ολνέ-σου-Μπουά στο βόρειο Παρίσι όπου ζει μεγάλος αριθμός μεταναστών. Ο άνδρας, που είναι γνωστός μόνο ως Τεό, παραμένει στο νοσοκομείο με τραύματα στον πρωκτό και στο κεφάλι.

Κάλεσε να επικρατήσει ηρεμία και η οικογένειά του έχει πει πως εμπιστεύεται το γαλλικό δικαστικό σύστημα.
Ένα από τα πανό στο σημερινό συλλαλητήριο έγραφε “Εκδίκηση για τον Τεό!”.

Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν εικόνες από αψιμαχίες στο περιθώριο του συλλαλητηρίου στην Πλας ντε λα Νασιόν στο ανατολικό Παρίσι, όπου αστυνομία με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων επιτέθηκε σε ομάδες κυρίως κουκουλοφόρων νεαρών με τους οποίους συγκρούστηκε σε παραδρόμους.

Ελικόπτερο υπερίπτατο πάνω από την περιοχή και σύννεφα δακρυγόνων υψώθηκαν στον ουρανό πάνω από την πλατεία προς το τέλος του συλλαλητηρίου.

Η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού είχε προειδοποιήσει τον κόσμο να μείνει μακριά από τη διαδήλωση, λέγοντας ότι δεν είχε εξασφαλίσει άδεια και ότι υπήρχε κίνδυνος βίαιες ομάδες να προκαλέσουν ταραχές, όπως συνέβη τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες.

Τέσσερις αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ενόψει της διεξαγωγής έρευνας για το συμβάν της 2ας Φεβρουαρίου. Ένας έχει τεθεί υπό επίσημη έρευνα για φερόμενο βιασμό και άλλοι τρεις για αχρείαστη χρήση δύναμης.

 

Σχετικά Νέα