Παπαδημούλης προς Ντάισενμπλουμ:«Να προστατευτούν τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά από τις μαζικές εξώσεις»

papadaiselΣτο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ΕCON) και στην Ad-hoc ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το νέο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για την Ελλάδα, με τη συμμετοχή του Πρόεδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισενμπλουμ, και του Εκτελεστικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Κλάους Ρέκλινγκ,ο Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε χτες το βράδυ στo Ευρωκοινοβούλιο εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς.

«Κύριε Ντάισενμπλουμ, σας άκουσα χτες (σ.σ. Δευτέρα) να δηλώνετε ικανοποιημένος από την ταχύτητα με την οποία προωθεί η ελληνική κυβέρνηση τη συμφωνία και τις μεταρρυθμίσεις. Όντως, η νέα ελληνική κυβέρνηση, με πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού, έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει ένα δύσκολο πρόγραμμα και να προωθήσει επιτέλους μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς – φαινόμενα που μαστίζουν την ελληνική διοίκηση για πολλές δεκαετίες όπως ξέρετε», ανέφερε αρχικά ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για να συνεχίσει:

«Θέλουμε όμως να μας πείτε και γι’ αυτά που εκκρεμούν. Αν και από την πλευρά σας είσαστε διατεθειμένοι να βρεθεί αυτή η ισορροπημένη προσέγγιση. Το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων: προφανώς, αυτοί που έχουν και μπορούν θα πρέπει να πληρώσουν για να μειωθεί ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αλλά πρέπει να υπάρξει και μια διασφάλιση ότι τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά δεν θα υποστούν μαζικές εξώσεις.

«Γιατί είναι παράλογο η Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητάει από τη μικρή και φτωχή Ελλάδα να υποδεχθεί -και οι Έλληνες, το κάνουμε με μεγάλη αλληλεγγύη, 50 χιλιάδες πρόσφυγες, και την ίδια ώρα να αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο εξώσεων πολλών χιλιάδων Ελλήνων από την πρώτη τους κατοικία, επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Σας ρωτώ: πιστεύετε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα βρεθεί αυτή η χρυσή τομή; Εργάζεστε κι εσείς για να συναντηθείτε στα μισά της γέφυρας με την ελληνική κυβέρνηση;», ρώτησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η δεύτερή μου ερώτηση», πρόσθεσε ο ίδιος απευθυνόμενος στον Ολλανδό ΥΠΟΙΚ, «πάλι σε σας: Πριν λίγες μέρες, ο κύριος Ρέκλινγκ έκανε μια δήλωση, λέγοντας: ‘Θεωρώ εφικτό -και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πριν το τέλος του 2015, με την ελληνική κυβέρνηση- μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους’. Κύριε Ντάισενμπλουμ, μπορείτε κι εσείς να κάνετε την ίδια δήλωση που έκανε ο κ. Ρέκλινγκ;»

«Και τρίτον: Μας είπατε καλά νέα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα ωφελήσουν και το ελληνικό δημόσιο χρέος. Θεωρείτε ότι η ανακεφαλαιοποίηση αυτή, πρέπει και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015, όπως θέλει η ελληνική κυβέρνηση;», κατέληξε.

Στη συνέχεια, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη:

«Ευχαριστώ για την ερώτηση. Πώς μπορούμε να βρούμε την ισορροπία στα μακροχρόνια προβλήματα των τραπεζών – πώς θα βρούμε το σωστό πλαίσιο πριν προχωρήσουμε στην ανακεφαλαιοποίηση, δεδομένων και των μακροχρόνια μη εξυπηρετούμενων δανείων… Οι συζητήσεις συνεχίζονται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Eurogroup επιμένουν ότι πρέπει να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά εκείνα που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Πρέπει όμως να υπάρχει ένα σαφές νομικό πλαίσιο, δεν μπορούμε να συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, συσσωρεύοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχώς, με αποτέλεσμα να μην είναι βιώσιμες οι τράπεζες. Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία και ελπίζω να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.

Δεύτερον, σχετικά με το να λάβουμε υπόψη μας το θέμα των προσφύγων και του ασύλου. Όχι, όταν πρόκειται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά όταν πρόκειται για τις μαζικές ροές ναι, βεβαίως. Γιατί είναι θέμα ευρωπαϊκό και δεν πρέπει να μείνει πρόβλημα μόνο των χωρών όπως η Ελλάδα, όπου φτάνουν οι πρόσφυγες.

Αν είμαστε διατεθειμένοι να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους, ναι. Αλλά με τη σειρά. Πριν τα τέλη της χρονιάς, θα έχουμε σοβαρές συζητήσεις. Θα δούμε όπως είπε και ο Κλάους Ρέκλινγκ, τη βιωσιμότητα – αν τα επόμενα χρόνια και μακροπρόθεσμα, σε ετήσια βάση, αν η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της. Έτσι το συζητάμε και με την ελληνική κυβέρνηση και θα καταλήξουμε πιστεύω σε κάποια συμφωνία».

Σχετικά Νέα