Παπαδημούλης: Να διαμορφώσουμε ένα προοδευτικό μέτωπο για την Ευρώπη

«Οι επόμενες ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου 2019 είναι οι πιο σημαντικές των τελευταίων δεκαετιών για το μέλλον της Ευρώπης», υπογραμμίζει σε άρθρο του στο «EuropeanInterest» ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «ευρύτερες δημοκρατικές συμμαχίες μπορούν να ευδοκιμήσουν μόνο μέσω του διαλόγου και προτάσεων, αλλά και μέσω της διαρκούς αλληλεπίδρασης με τους πολίτες και την κοινωνία».
Αναλυτικά στο άρθρο του αναφέρει: «Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και για το Μέλλον της Ευρώπης. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν σε κεντρικό, ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν αφήσει βαθιές πληγές στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, έχουν οδηγήσει στην άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών δυνάμεων που θέλουν την αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι επόμενες Ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου 2019 δεν είναι καθόλου χαλαρές. Αντίθετα, είναι οι πιο σημαντικές των τελευταίων δεκαετιών, είναι οι πιο σημαντικές για το μέλλον της Ευρώπης».
Άλλωστε, προσθέτει, «έχουμε μια επείγουσα κατάσταση με δύο αλληλένδετους στόχους: Αφενός να αλλάξει, να προχωρήσει και να αναπτυχθεί η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, προς όφελος του ελληνικού λαού και κυρίως των ασθενέστερων. Αφετέρου, να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση με ανάπτυξη, κοινωνική και περιφερειακή συνοχή και περισσότερη δημοκρατία.
Για την επίτευξη και των δύο στόχων, είναι απαραίτητη η ενίσχυση των κοινωνικών και προοδευτικών δυνάμεων, ώστε να αποτυπωθεί αυτή η ενίσχυση και δυναμική και στους πολιτικούς συσχετισμούς εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, εντός του Ευρωκοινοβουλίου και εντός της Κομισιόν.
Η αρχιτεκτονική του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», σύμφωνα με τον Δ. Παπαδημούλη, «χρειάζεται γενναίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, με επίκεντρο την κοινωνική ατζέντα. Χρειάζεται να προχωρήσει η φορολογική εναρμόνιση, να ενισχυθούν οι δημόσιες επενδύσεις, να ενδυναμωθεί η δημοκρατική λογοδοσία, να επιταχυνθούν οι πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος.
Στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν μια σημαντική ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση, να επιλέξουν εάν θέλουν να προχωρήσουμε μπροστά ως Ένωση με μεγαλύτερη συνοχή και ασφάλεια, ή αντίθετα να γυρίσουμε πίσω στην εθνικιστική αναδίπλωση και στις πολιτικές που οξύνουν τις ανισότητες και εντείνουν τον κοινωνικό διχασμό.
Έχουμε κάνει θετικά βήματα», θυμίζει επίσης, «τα τελευταία τρία χρόνια με την «Προοδευτική Συμμαχία» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Φόρουμ της Μασσαλία το 2017, το Προοδευτικό Φόρουμ στην Αθήνα το Μάρτιο του 2018 και το Φόρουμ του Μπιλμπάο τον Νοέμβριο του 2018. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ των αριστερών, σοσιαλιστικών και πράσινων πολιτικών δυνάμεων και να αντισταθούμε στην άνοδο των νεοναζί σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Πρέπει», καταλήγει, «να κάνουμε την αυτοκριτική μας γιατί δεν καταφέραμε μέχρι τώρα να διαμορφώσουμε νικηφόρες συμμαχίες και να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος. Ευρύτερες δημοκρατικές συμμαχίες μπορούν να ευδοκιμήσουν μόνο μέσω του διαλόγου και συγκεκριμένων, πειστικών προτάσεων, αλλά και μέσω της διαρκούς αλληλεπίδρασης με τους πολίτες και την κοινωνία των πολιτών. Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας μέσα στους επόμενους μήνες, και πάνω σε αυτό θα δουλέψουμε συλλογικά».

Σχετικά Νέα