Παπαδημούλης: Βασικό στοίχημα είναι «ποτέ ξανά μνημόνια και χρεοκοπία»

Τη λύση στη σύνθετη ονομασία με απομάκρυνση των αλυτρωτισμών «βλέπει» ο Δημήτρης Παπαδημούλης για «όσους δεν στρουθοκαμηλίζουν», ενώ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ντόρα Μπακογιάννη, ότι παίζουν παιχνίδια ψηφοθηρίας, μήπως πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα, εκτιμά όμως ότι θα αποτύχουν.Όσον αφορά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι το βασικό στοίχημα είναι «ποτέ ξανά μνημόνια και χρεοκοπία» και διαβεβαιώνει ότι η χώρα έχει αφήσει πίσω τα δύσκολα.

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ 24/7, ο κ. Παπαδημούλης είπε για το θέμα της ονομασίας, ότι «η Ελλάδα από το 1995 έχει δεχθεί, με μια προσωρινή συμφωνία που υπέγραψε με τη γειτονική χώρα ο Ανδρέας Παπανδρέου, το όνομα «Μακεδονία» εντός της ονομασίας της γειτονικής χώρας: Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Πρόσθεσε επίσης, ότι «η γραμμή με την οποία προσπάθησε να το λύσει, χωρίς επιτυχία το 2008 η «εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και με ευρύτατη συναίνεση των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης σε αυτό, ήταν μέσω σύνθετης ονομασίας κοινής αποδοχής έναντι όλων, erga omnes. Που συνεπάγεται, μια ονομασία που να εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία», αλλά να τον διακρίνει αποφασιστικά από την ελληνική Μακεδονία ή το κομμάτι της Μακεδονίας που ανήκει στη Βουλγαρία και φυσικά να βάζει οριστικά στην άκρη ανιστόρητες ανοησίες περί Μεγάλου Αλεξάνδρου και απογόνων του, ενώ είναι Σλάβοι, ή αλυτρωτισμούς, με έναν σαφή τρόπο».

«Τώρα, ο Τσίπρας επιδιώκει να κάνει αυτό που επεδίωξε ο Κ. Μητσοτάκης και δεν τον άφησε ο Σαμαράς γιατί τον «έριξε», κι αυτό που προσπάθησε να κάνει ο Κ. Καραμανλής αλλά δε βρήκε τη στήριξη που περιμέναμε από τον διεθνή παράγοντα» είπε ο κ. Παπαδημούλης και υπογράμμισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα φανεί αν η καλή διάθεση του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας μεταφράζεται και σε συγκεκριμένα βήματα. «Νομίζω ότι μετά από αυτή τη συνάντηση ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα προχωρήσουν και στην ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και για την ίδια τη συνάντηση, αλλά και για όσα κατάθεσε ο κ. Νίμιτς με τις προτάσεις του πριν λίγες μέρες».

Ο Δ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι η αξιοποίηση της ευκαιρίας να λυθεί το πρόβλημα, θα ενισχύσει το ρόλο της χώρας, γεωπολιτικά, θα βοηθήσει την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας, δίνοντας ισχυρή προστιθέμενη αξία σε υποδομές, όπως τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, η Εγνατία και ο αγωγός φυσικού αερίου, ενώ η προσοχή μας θα στραφεί προς ανατολάς, στις σχέσεις με την Τουρκία, όπου βρίσκεται το πραγματικό πρόβλημα.

«Γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι τελείως λάθος, και δεν θα του βγει, ο καιροσκοπισμός που επιδεικνύει στο θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ έχουν τη γραμμή του πατέρα τους, τώρα προσπαθούν να παίξουν παιχνίδια ψηφοθηρίας μπας και πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα. Θα αποτύχουν και πάλι» ανέφερε.

» Αν δεν σας πείθω εγώ, ρωτήστε τον Αβραμόπουλο» είπε ο κ. Παπαδημούλης και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αλλάζει κάθε μέρα γραμμή, παραπέμποντάς την στον Έλληνα Επίτροπο και κορυφαίο στέλεχός της, Δημήτρη Αβραμόπουλο. «Υπάρχει ένα κόμμα της Ευρωπαϊκής Δεξιάς, ένας διπλωμάτης, μια κυβέρνηση στην Ευρώπη ή στον πλανήτη, που να υποστηρίζει τη γραμμή «κανένας διάλογος», που εξέπεμψε το προχθεσινό συλλαλητήριο;».

«Η δική μας δουλειά είναι να πείσουμε ανθρώπους που πήγαν στο συλλαλητήριο με έναν συναισθηματισμό, με έναν αγνό πατριωτισμό, ότι δεν είναι αυτή η σωστή γραμμή. Η ιστορία μας έχει πολλά παραδείγματα όπου ορισμένοι δήθεν υπερπατριώτες οδήγησαν σε μεγάλες εθνικές καταστροφές, για να υπηρετήσουν πολύ πεζές και ταπεινές φιλοδοξίες» και καταλήγοντας όσον αφορά το θέμα, είπε: «Αν ο Αλέξης Τσίπρας, με τη στήριξη φυσικά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, καταφέρει να φέρει μια λύση στο θέμα, νομίζω ότι αυτή θα περάσει καθαρά και άνετα από τη Βουλή, ακόμα και αν δεν την ψηφίσει ο Πάνος Καμμένος. Πιστεύω ότι αυτός ο συνδυασμός -πορεία εξόδου από τα μνημόνια και μια Ελλάδα που λύνει προβλήματα σε εκκρεμότητα- θα βοηθήσει πολύ τη σταθερότητα, την εμπιστοσύνη, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη».

«Μπροστά μας δεν έχουμε ξεσάλωμα»

Εξάλλου, όσον αφορά την οικονομική πορεία της χώρας, ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε, ότι προτεραιότητα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα πρέπει να είναι η επεξεργασία του ελληνικού σχεδίου ανάπτυξης για τα έτη 2019-2023, το οποίο θα βάλει τη χώρα σε μια τροχιά ταχύτερης ανάπτυξης, ταχύτερης μείωσης της ανεργίας, συνέχισης των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται να κάνει η χώρα για να μην υποστεί ξανά τέτοια εμπειρία και νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά.

«Μπροστά μας δεν έχουμε ξεσάλωμα. Όσοι πιστεύουν ότι μετά το τέλος των μνημονίων θα αρχίσουμε να τρώμε ξαφνικά με χρυσά κουτάλια ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή δεν λένε την αλήθεια, αλλά θα έχουμε πολύ μεγαλύτερους βαθμούς οικονομικής και πολιτικής ελευθερίας στη διαχείριση του πράγματος» και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα χρειάζεται να παίρνει άδεια η ελληνική κυβέρνηση για να δώσει παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, γιατί αυτό σημαίνει μνημόνιο. Να ρωτάς για τα πάντα τους δανειστές».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα