Παπαδήμος: Αν η Ευρωζώνη δεν σταθεροποιηθεί και ενισχυθεί, θα επέλθει διάλυσή της

Ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μέσω του βήματος που του δόθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αναφέρθηκε στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημείωσε ένα συνδυασμό πολλών παραγόντων που υπονομεύουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Όπως τόνισε όμως, ζητήματα όπως η αστάθεια στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή δεν μπορούν να επιλυθούν από τις δράσεις μεμονωμένων χωρών, ακόμη και των μεγαλύτερων, αλλά χρειάζονται συντονισμένη δράση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι χρειάζεται, επίσης μακροπρόθεσμο όραμα για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων αλλά και μία έμφαση στην Ευρωζώνη, με κανονισμούς που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωσή της. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, η Ευρωζώνη θα είναι σταθερή και βιώσιμη αν ενισχυθεί και ολοκληρωθεί, και προειδοποίησε ότι αν δεν γίνει αυτό τότε θα διαλυθεί, σε περίπτωση νέων σοκ ή ακόμη και αν δεν ανακάμψει η οικονομία της.

Η ενίσχυση της Ευρωζώνης δεν είναι επαρκής, εκτίμησε, χρειάζεται ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, της δημοσιονομικής ένωσης αλλά και θεσμικές παρεμβάσεις.

Σχετικά Νέα