ΠΑΔΟΠ:Ζητείται επειγόντως ένα πρόγραμμα ειρήνης της ΕΕ για την επίλυση του Συριακού

images (4)

Ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑ.Δ.Ο.Π.) .

Η φετινή Διεθνής Ημέρα Ειρήνης (21 Σεπτεμβρίου), που έχουν καθιερώσει τα Ηνωμένα Έθνη, συμπίπτει με την έξαρση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, το οποίο έχει θέσει σε δοκιμασία την ίδια την συνοχή της ΕΕ, ενώ προκαλεί μεγάλες αναστατώσεις σε πολλές κοινωνίες της Ευρώπης, καθώς και εντάσεις στις διμερείς σχέσεις γειτονικών χωρών, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη.

Δυστυχώς, το πρόβλημα εκμεταλλεύονται ακροδεξιές δυνάμεις, των οποίων η επιρροή επεκτείνεται διαρκώς επηρεάζοντας και τις κυβερνητικές πολιτικές σε χώρες της λεγόμενης νέας Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, αλλά και σε παραδοσιακά δημοκρατικές χώρες της Δυτ. Ευρώπης.

Με την ευκαιρία και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015, καλούμε τους Θεσμούς της Ένωσης καθώς και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να λάβουν μέτρα υπέρ της προστασίας των προσφύγων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Να αρνηθούν τις ακραίες φωνές και τις κραυγές μίσους, όπως αυτές που ακούγονται και στην Ελλάδα από την Χρυσή Αυγή, η οποία δυστυχώς αναδείχθηκε και πάλι τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη της χώρας μας.

Πάνω απ’ όλα, απαιτείται να αναλάβει η ΕΕ τις ευθύνες της έναντι της μεγάλης υπόθεσης της ειρήνης με δικαιοσύνη στην πολύπαθη Μ. Ανατολή και Μεσόγειο. Ζητείται επειγόντως ένα πρόγραμμα ειρήνης της ΕΕ για την περιοχή. Ένα πρόγραμμα διπλωματικών και πολιτικών πρωτοβουλιών, κατά προτεραιότητα για την ειρηνική επίλυση του Συριακού. Διότι μόνο αν ειρηνεύσει η παραδοσιακά φιλική προς την Ελλάδα, αυτή χώρα, θα τερματιστεί και η μαζική έξοδος των κατοίκων της, προς γειτονικές και άλλες χώρες, ενώ με ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησής της σε δημοκρατική κατεύθυνση, θα μπορέσουν να επαναπατριστούν πολλοί και πολλές από τα εκατομμύρια των προσφύγων.

Θεωρούμε ότι σ’ ένα τέτοιο πρόγραμμα της ΕΕ μπορεί να συμβάλει και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, καταθέτοντας αντίστοιχες προτάσεις στη Σύνοδο Κορυφής.

Τέλος, χαιρετίζουμε το μεγάλο έργο που επιτελεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της οποίας το Γραφείο στην Ελλάδα, υπό την διεύθυνση του Γ. Τσαρμπόπουλου και άξιων συνεργατών, μοχθεί νυχθημερόν για την υποδοχή και αποκατάσταση των προσφύγων στην χώρα μας. Το έργο αυτό πρέπει να ενισχυθεί με κάθε τρόπο, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από άλλους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας.

21 Σεπτεμβρίου 2015                                                 Το Δ.Σ. του ΠΑΔΟΠ

 

Σχετικά Νέα