Πέντε νεκροί, 350 τραυματίες σε συγκρούσεις στα σύνορα Γάζας – Ισραήλ

REUTERS/MOHAMMED SALEM

Τους πέντε έχουν φθάσει οι νεκροί και τους 350 οι τραυματίες από τις συγκρούσεις σε διάφορα σημεία των συνόρων της παλαιστινιακής Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, όπου χιλιάδες Παλαιστίνιοι, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα της ισλαμιστικής Χαμάς και άλλων οργανώσεων, άρχισαν διαμαρτυρία έξι εβδομάδων.

Ένας αγρότης είχε χάσει νωρίς το πρωί, πριν την έναρξη της διαμαρτυρίας, τη ζωή του από πυρά ισραηλινού άρματος μάχης.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σημειώνουν ότι ταραχές σημειώνονται σε έξι σημεία, ενώ ανέφεραν ότι οι άνδρες τους πυροβολούν κατά των βασικών υποκινητών του πλήθους σε βιαιότητες.

Οι διαδηλωτές έχουν στήσει πέντε καταυλισμούς με αντίσκηνα κοντά στα σύνορα στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας, η οποία έχει τον τίτλο «Μεγάλη Πορεία Επιστροφής».

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για περίπου 7.000 διαδηλωτές.

Από ισραηλινής πλευράς γίνεται και χρήση δακρυγόνων.

«Ούτε εκατοστό»

Μιλώντας στους διαδηλωτές, ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγε τόνισε ότι «δεν πρόκειται να εκχωρήσουμε ούτε εκατοστό από τη γη της Παλαιστίνης».

Η ισραηλινή The Jerusalem Post ανέφερε επίσης ότι σπάνια δημόσια εμφάνιση έκανε και ο τοπικός ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Γεχίγια Σινγουάρ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ έκανε λόγο για «σκόπιμη προσπάθεια να προκληθεί σύγκρουση με το Ισραήλ» και τόνισε ότι «η ευθύνη για οποιεσδήποτε συγκρούσεις ανήκει εξ ολοκλήρου στη Χαμάς και στις άλλες οργανώσεις που συμμετέχουν» στις ταραχές.

Ο εθνικιστής δεξιός υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, σε μια ασυνήθιστη για τον ίδιο κίνηση, έγραψε στα αραβικά στο Twitter, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι παίζει με τις ζωές των πολιτών και προειδοποίησε τους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας να μην λάβουν μέρος στη διαμαρτυρία.

Τι αφορούν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας;

Η Μεγάλη Πορεία Επιστροφής, με έναρξη τις 30 Μαρτίου, τιμά την «Ημέρα Γης», ημέρα κατά την οποία – το 1976 – έξι διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας ενώ διαδήλωναν κατά της κατάσχεσης γης από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η διαμαρτυρία σχεδιάζεται να διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαΐου, ημέρα την οποία οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν Νάκμπα (καταστροφή) και η οποία σηματοδοτεί τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων κατά την περίοδο των συγκρούσεων του 1948, κατά την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την επιστροφή τους σε εδάφη που πλέον ανήκουν στο Ισραήλ, ωστόσο το Τελ Αβίβ απαντά ότι θα πρέπει να μείνουν σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος το οποίο θα αποτελείται από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά Νέα