Πάιατ: Στα μάτια των ΗΠΑ η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας

Την μεγάλη σύγκλιση συμφερόντων ανάμεσα στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες την τρέχουσα περίοδο επισήμαναν ο αμερικανός πρεσβευτής, Τζέφρι Πάιατ, και ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο του οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι η σύμπτωση αντιλήψεων και συμφερόντων με την Αθήνα είναι μεγαλύτερη από ό,τι με σχεδόν οποιονδήποτε άλλον εταίρο της Ουάσιγκτον. Ανέφερε πως στα μάτια των ΗΠΑ η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε μία σύνθετη και γεωστρατηγικά σημαντική περιοχή.

Ανέφερε επανειλημμένα πως «η Ελλάδα επέστρεψε» και μπορεί να διαδραματίζει κομβικό ρολό στην ευρω-ατλαντική πορεία των Βαλκανίων. Συνάμα, είπε, έχει επιστρέψει και το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ στις υποθέσεις των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Πάιατ στάθηκε ιδιαίτερα στην συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως έχει έλθει η ώρα να αρθεί το «τεχνητό εμπόδιο» που υπήρχε επί χρόνια ανάμεσα στην Ελλάδα και την βόρεια γειτονιά της.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σύσφιγξη των σχέσεων με το Ισραήλ στην τριμερή και με την Αίγυπτο και στα ενεργειακά, δηλώνοντας ότι πρέπει να απεξαρτηθεί η περιοχή των Βαλκανίων από τη Gazprom και η Ελλάδα αποτελεί κλειδί ως προς αυτό. “Η Ελλάδα επέστρεψε αλλά έχουν επιστρέψει και οι ΗΠΑ” συνέχισε ο κ.Πάιτ, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων τη συμμετοχή στη ΔΕΘ, την εκκίνηση στρατηγικού διαλόγου των δύο χωρών με τη συνάντηση Πομπέο- Κατρούγκαλου το Δεκέμβριο, τη διεύρυνση της νέας αμερικανικής πολιτικής για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Σύνοδο Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ- ΗΠΑ.

Σχετικά Νέα