Ο «Super Mario» παραδίδει μαθήματα… υψηλής τεχνικής

Μαθήματα… υψηλής τεχνικής παραδίδει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, για το πως μπορεί μία οικονομία να «βγει» από την ποσοτική χαλάρωση χωρίς να «σφίξουν» υπερβολικά οι νομισματικές συνθήκες.

Αυτό αναφέρουν σε άρθρο τους στο πρακτορείο Bloomberg, οι αρθρογράφοι Mark Gilbert και Marcus Ashworth, τονίζοντας ότι η απόφαση της ΕΚΤ να δώσει παράταση στο QE, μειώνοντας παράλληλο στο μισό τις μηνιαίες αγορές ομολόγων, επιτυγχάνει μία εντυπωσιακή «βουβαμάρα» από πλευράς αγορών. Το γεγονός ότι ο Ιταλός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκτείνει εκ νέου το πρόγραμμα, είτε σε μέγεθος, είτε σε διάρκεια, σε συνδυασμό με τη δέσμευσή του να συνεχίσει να επανεπενδύει σχεδόν 15 δισ. ευρώ μηνιαίων εσόδων από το απόθεμα των ομολόγων, κάνουν ακόμη πιο «μαλακό» το αποτύπωμα της απόφασης.

Ενώ ο Draghi παραδέχτηκε ότι η απόφαση της Πέμπτης δεν ήταν ομόφωνη, οι αλλαγές υποδεικνύουν ότι η άποψή του συνεχίζει να κυριαρχεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, κερδίζοντας την αέναη μάχη με τα «γεράκια» που θέλουν ταχύτερη έξοδο.

Σημαντικό σημείο της απόφασης είναι αυτό της επανεπένδυσης των εσόδων από τα ομόλογα χωρίς να δίνεται καταληκτική ημερομηνία. Τα 30 δισ. ευρώ το μήνα στην ουσία σημαίνουν 45 δισ. ευρώ για εννέα μήνες και τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ (από την επανεπένδυση) στη συνέχεια. Γι’ αυτό ακριβώς ο Draghi είπε ότι το QE δεν πρόκειται να σταματήσει απότομα.

Επίσης, ο Draghi έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «ανοιχτή» φύση της επανεπένδυσης των εσόδων, υπογραμμίζοντας ότι θα επεκταθούν πέρα από το σημείο που τελειώνει η μηνιαία ροή των αγορών. Όμως το σημείο αυτό δεν έχει προσδιοριστεί, άρα θα έχουμε QE… για πάντα.
Η υποτονική αντίδραση των αγορών ομολόγων αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει κάποια κίνηση στα επιτόκια, ούτε τώρα αλλά ούτε και στο κοντινό μέλλον, καθώς όπως είπε ο Draghi, αυτά θα παραμείνουν χαμηλά για παρατεταμένη περίοδο και πολύ μετά τον ορίζοντας των αγορών ομολόγων. Ίσως γι’ αυτό και το χαμόγελό του τη στιγμή που έλεγε ότι η επικοινωνία της ΕΚΤ με τις αγορές είναι αρκετά αποτελεσματική.

Προς το παρόν, ο Super Mario έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος, όμως η πραγματική δοκιμασία θα είναι όταν θα κληθεί να αυξήσει τα επιτόκια…

Σχετικά Νέα