«Ο ESM ελευθερώνει περαιτέρω εκατομμύρια για την Ελλάδα»

Στην έγκριση από τον ESM για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, αναφέρεται σήμερα ο γερμανικό Τύπος.

 

“Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ελευθερώνει περαιτέρω εκατομμύρια για την Ελλάδα“ γράφει το γερμανικό περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική του έκδοση.

“Η χώρα θα λάβει 800 εκατ. ευρώ ακόμα από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας των εταίρων της Ευρωζώνης. Όπως ανακοινώθηκε χθες στο Λουξεμβούργο από τον Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τα χρήματα προβλέπονται για την ισοσκέλιση υποχρεώσεων. Οι εκταμίευση των πόρων ακολούθησε τη νέα θετική αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμών.

Μετά την εκταμίευση αυτού του ποσού το σύνολο της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής βοήθειας προς την υπερχρεωμένη Ελλάδα θα ανέρχεται σύμφωνα με στοιχεία του ESM στα 182 δις ευρώ.

Τα 40,2 δις εξ αυτών προέρχονται από το τρέχον τρίτο δανειακό πακέτο που εκπνέει μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και ανέρχεται συνολικά στα 86 δις ευρώ. Στον αντίποδα για τα δάνεια η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται σε αρκετές μεταρρυθμίσεις και περικοπές, οι οποίες ελέγχονται τακτικά από τους δανειστές και αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση των μεμονωμένων δανειακών δόσεων” σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

Για το ίδιο θέμα η Handelsblatt γράφει:“Η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον 800 εκ ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης των Ευρωπαίων εταίρων. Τα χρήματα προορίζονταν για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών, όπως δήλωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας χθες βράδυ από το Λουξεμβούργο. Μετά την καταβολή των 800 εκατομμυρίων ευρώ, το άθροισμα της ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής ενίσχυσης για την ανέρχεται για την Ελλάδα στα 182 δις ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ESM“.

Σχετικά Νέα