Ο Τραμπ προσπαθεί να υποβαθμίσει τα «ψεύτικα υπομνήματα» του Μακέιμπ

AP Photo/Jacquelyn Martin

Να υποβαθμίσει τις σημειώσεις που κρατούσε ο απολυθείς πρώην υποδιευθυντής του FBI, Άντριου Μακέιμπ, επιχειρεί ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ, εξαπολύοντας παράλληλα νέα επίθεση στην ομάδα του ειδικού συμβούλου Ρόμπερτ Μούλερ, η οποία ερευνά τις παρεμβάσεις της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Τα επίμαχα υπομνήματα έχουν πλέον παραδοθεί στον κ. Μούλερ. Σύμφωνα με διαρροές συνεργατών του κ. Μακέιμπ, καλύπτουν επαφές που είχε ο πρώην υποδιευθυντής του FBI με τον πρόεδρο Τραμπ και με τον πρώην προϊστάμενό του Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος απολύθηκε αιφνιδιαστικά τον περσινό Μάιο ενώ ηγούνταν της έρευνας για τη Ρωσία.

Σε αναρτήσεις του στο Twitter, ο κ. Τραμπ κατηγόρησε τον κ. Μακέιμπ ότι ψεύδεται κι ότι ουδέποτε συνέταξε πραγματικά υπομνήματα. Κατήγγειλε ότι αν υπάρχουν σημειώσεις του κ. Μακέιμπ θα πρόκειται για κείμενα που συντάχθηκαν μεταγενέστερα και με στόχο να προωθήσουν την «ατζέντα» του πρώην πράκτορα.

«Μπορούμε να τα αποκαλέσουμε Ψεύτικα Υπομνήματα;» διερωτήθηκε με νόημα ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας, προσθέτοντας ότι είχε περάσει ελάχιστο χρόνο με τον κ. Μακέιμπ.

Οι διαρροές από το περιβάλλον Μακέιμπ πάντως υποστηρίζουν ότι τα υπομνήματα συντάχθηκαν λίγο καιρό μετά τα γεγονότα που περιγράφουν. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το περιεχόμενο των κειμένων, όμως στο παρελθόν ο κ. Μακέιμπ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες Κόμεϊ πως ο κ. Τραμπ του είχε ζητήσει να διακόψει την έρευνα πάνω στις επαφές του Μάικλ Φλιν με τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον.

Η εν λόγω καταγγελία, σε συνδυασμό με την απόλυση του κ. Κόμεϊ, αποτελούν τη βάση της έρευνας της ομάδας Μούλερ σε βάρος του ίδιου του προέδρου για παρακώλυση Δικαιοσύνης.

Στα «τιτιβίσματά» του ο κ. Τραμπ έγραψε ότι η έρευνα Μούλερ δεν έπρεπε καν να έχει αρχίσει, αποκαλώντας την εκ νέου «κυνήγι μαγισσών».

Μόλις χθες δικηγόρος του κ. Τραμπ δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι η έρευνα Μούλερ πρέπει πλέον να λήξει, στον απόηχο δημοσιευμάτων των «New York Times» και της «Wall Street Journal» ότι ο ειδικός σύμβουλος έχει ζητήσει αποκάλυψη εγγράφων από τον Οργανισμό Τραμπ, την επιχειρηματική ναυαρχίδα του προέδρου.

Ο κ. Τραμπ έχει στο παρελθόν προειδοποιήσει πως τυχόν έρευνα πάνω στις προσωπικές επιχειρηματικές του δραστηριότητες συνιστά κόκκινη γραμμή. Τόσο ο αμερικανός πρόεδρος όσο και η ρωσική κυβέρνηση αρνούνται κάθε ισχυρισμό ότι συνεργάστηκαν υπογείως πριν τις εκλογές του 2016.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα